Web Analytics

AGA hart- en vatenwoordenboek

Aderen (arteriën)Wanneer mensen ouder worden, verharden de aderen in het hele lichaam, vooral van het hart, de hersenen en de nieren.
ArginineArginine is een voor het lichaam belangrijk aminozuur waar ons lichaam stikstofoxide (NO) mee maakt. Een volwassen lichaam produceert te weinig Arginine en kan daardoor onvoldoende stikstofoxide (NO) aanmaken.
ArteriographDe Arteriograph is een gevalideerd diagnostisch meetinstrument dat bij een AGA screening wordt gebruikt. De Arteriograph wordt ook door het AMC en Erasmus MC voor onderzoek gebruikt.
ArterioscleroseLetterlijk betekent het woord arteriën ‘slagaders’ en sclerose betekent ‘verkalking.’ Arteriosclerose is dus verkalking van slagaderen.
Atherosclerose
(korte uitleg)
Atherosclerose is een specifieke vorm van arteriosclerose: de vorming van plaque.
Atherosclerose, atheromatose
(lange uitleg)
(Grieks, athere = tarwebrij, skleros = hard; in het algemeen aderverkalking genoemd) is een gecompliceerde en langzaam voortschrijdende ziekte waarbij vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet. In een later stadium wordt de plaque gevormd, die bestaat uit een kern van dode, vet bevattende cellen en glad spierweefselcellen. Het is mogelijk dat plaque zo sterk aangroeit, dat dit kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Echter, de meest frequente complicaties ontstaan door scheuren van de plaque waardoor de inhoud ervan vrij kan komen en elders een embolie veroorzaakt.
AderverkalkingZie Arteriosclerose.
AixGeeft aan of er schade is aan de bloedvaten en zegt eveneens iets over de belasting van het hart.
BeroerteOok wel CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. In 80% van de beroertes gaat het om een herseninfarct, een verstopping van een slagader in het hoofd. Een deel van de hersenen sterft daardoor af, omdat het geen bloed en dus geen zuurstof krijgt. In de overige 20% is er een sprake van een hersenbloeding. Hierbij scheurt er een bloedvat in de hersenen, waardoor hersenweefsel beschadigd raakt. In beide gevallen leidt een beroerte vaak tot verlammingen.
BloeddrukBloeddruk is de kracht die het bloed op de wanden van de bloedvaten uitoefent. Er is een bovendruk (systolisch) en een onderdruk (diastolisch).
Centrale bloeddrukDe Centrale bloeddruk is de bloeddruk in de aorta vlak bij het hart. Bij verstijfde aderen is de Centrale bloeddruk hoger dan de brachiale bloeddruk
CholesterolCholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft voor de opbouw van lichaamscellen en voor de productie van hormonen. Het is een mythe dat een te hoog cholesterol oorzaak zou zijn van hart- en vaatziekten.
CholesterolverlagersHet cholesterol kan verlaagd worden door verschillende medicijnen. De meest voorgeschreven medicijnen hiervoor zijn statines. Soms worden ook cholesterolabsorptieremmers of fibraten voorgeschreven.
DiabetesDiabetes heet ook wel suikerziekte. Bij diabetes zit er teveel glucose (suiker) in het bloed.
Diabetes 1Diabetes type 1 ontstaat meestal op jonge leeftijd, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Het lichaam maakt geen insuline meer aan
Diabetes 2Diabetes 2 kan op alle leeftijden voorkomen, maar vooral bij ouderen en mensen met overgewicht.
EmbolieEen embolie is een plotselinge afsluiting van een (slag)ader door een van een andere plaats afkomstige, met de bloedstroom meegesleepte obstructie, een embool genoemd. Meestal is dit een losgeraakt stuk van een bloedprop (trombus). Door deze volledige afsluiting stroomt er te weinig bloed naar het weefsel.
EtalagebenenPijn in de benen bij het lopen als gevolg van vernauwde beenslagaders. Mensen met etalagebenen moeten vaak stoppen en verbergen dit soms door te doen alsof ze een etalage bekijken. Ook Claudicatio Intermittens genoemd.
HartaanvalVerstopping van een slagader rond het hart, waardoor een deel van de hartspier geen bloed meer krijgt en afsterft. Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor een hartaanval. Als de bloedstroom wordt geblokkeerd, resulteert dit in een hartaanval.
Hartfalen (CHF)Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor congestief hartfalen (CHF).
HartinfarctVerstopping van een slagader rond het hart, waardoor een deel van de hartspier geen bloed meer krijgt en afsterft. Ook hartaanval genoemd.
Hart- en vaatziektenDe verzamelnaam voor hartinfarct, beroerte, TIA (tijdelijke beroerte) en problemen in de bloedvaten.
HDL-cholesterolHet ‘goede’ cholesterol. HDL staat voor High Density Lipoproteïne.
HersenbloedingWanneer hoge bloeddruk een breuk veroorzaakt in een verzwakt bloedvat spreekt men van een hersenbloeding.
HerseninfarctWanneer een bloedprop een vernauwd bloedvat in de hersenen blokkeert spreekt men van een herseninfarct.
Hoge bloeddrukHoge bloeddruk is gevaarlijk. Daardoor moet het hart te hard werken en ook is het de oorzaak dat vaatwanden verharden.
HypertensieHypertensie is een ander woord voor hoge bloeddruk.
LDL-cholesterolHet zogenaamde ‘slechte’ cholesterol. LDL staat voor Low Density Lipoproteïne. Het is belangrijk dat het HDL gehalte in het bloed hoger is dan het LDL. In dat geval is een hoog cholesterol geen probleem.
MedicijnenDoor artsen worden bij hoge bloeddruk medicijnen voorgeschreven zoals bloedverdunners, bloeddrukverlagers, plastabletten, bètablokkers, ACE remmers, antogonisten en calciumantagonisten.
NierenNieren zijn filters waardoor het lichaam zijn afvalstoffen kwijtraakt. Hoge bloeddruk kan de bloedvaten van de nieren vernauwen en dikker maken.
Normale bloeddrukEen normale bloeddruk zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen op effectieve wijze van het hart naar alle organen worden getransporteerd
OgenHoge bloeddruk kan bloedvaten in het oog doen springen. Het zicht kan dan aangetast worden en het kan zelfs tot blindheid leiden.
Onverzadigde vettenDe ‘goede’ vetten, die het HDL cholesterol verhogen, zitten in vlees van grasetende runderen, krilolie, vette vis en noten.
PWVaoMeet de snelheid van de drukgolf in de aorta. Dit geeft aan of er sprake is van stijfheid in de aorta.
SBPaoGeeft de Centrale systolische bloeddruk in de aorta weer. Dit geeft de elasticiteit van de aderen aan.
StatinesOok wel cholesterolverlager of cholesterolsyntheseremmer genoemd. Een medicijn dat de aanmaak van cholesterol door de lever afremt. Hierdoor ontstaat een tekort aan cholesterol in de lever. Statines staan bekend om hun ernstige bijwerkingen.
SlagaderverkalkingDit wordt ook arteriosclerose genoemd en is verkalking van slagaderen.
TriglyceridenEen type vet dat we met ons voedsel opnemen. Mensen met een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed lopen een groter risico op hart- en vaatziekten.
Verzadigde vettenVerzadigde vetten zitten veel in producten zoals koek, gebak, snacks en zoutjes.