Eet geen vleesvervangers

Eet geen vleesvervangers

Supermarkten verkopen steeds meer voorverpakt vegetarisch voedsel. Helaas staan de meeste vega-burgers bol van E-nummers, suiker, slechte vetten en geraffineerde tarwe. Dit soort vleesvervangers zijn daardoor niet zo gezond als het lijkt. Zelfs vegetarische bio-burgers bevatten soms nog discutabele ingrediënten. Hieronder een aantal waarschuwingen met betrekking tot vleesvervangers.

De naam vleesvervanger klopt niet

De term vleesvervanger zorgt voor verwarring en klopt niet. De consumentenbond noemt de term ‘vleesvervanger’ zelfs misleidend. Vleesvervangers bevatten weliswaar een aantal voedingsstoffen die veel in vlees zitten, zoals B1, B6, B12, B2, ijzer, fosfor, seleen en zink. Maar stoffen in plantaardige producten worden minder goed door het lichaam opgenomen dan stoffen in dierlijke producten. Bovendien zitten in veel vleesvervangers weinig van die gezonde stoffen. Af en toe vlees eten is beter voor je gezondheid, dus stap niet voor die reden over op vleesvervangers.

Wat staat er op het etiket?

Een vleesvervanger moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een volwaardige vervanger te kunnen zijn van vlees. Een groenteburger ziet er misschien gezond uit, maar dit kan behoorlijk tegenvallen. In kaasschnitzels zit bijvoorbeeld geen ijzer, in groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden en in alle vleesvervangende producten zit heel weinig vitamine B12. Lees dus altijd goed wat er op het etiket staat.

Pas op voor het zoutgehalte

Als je elke week heel veel kaasschnitzels, groenteburgers of vegetarisch gehakt eet, in plaats van af en toe een stukje vlees, krijg je veel te veel zout naar binnen. Een vleesvervanger bevat gemiddeld 2 gram zout per 100 gram. Met een Vega burger krijg je al een derde van de maximale dagelijkse hoeveelheid zout naar binnen. In een gezonde vleesvervanger behoort niet meer dan 1,1 gram zout per 100 gram te zitten. Te veel zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk en daarmee een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Er zijn ook natuurlijke vleesvervangers

Er zijn ook ‘natuurlijke’ vleesvervangers. Bijvoorbeeld staan twee eieren, qua voedingswaarde, gelijk aan één stukje vlees. Een handjevol noten, pitten en pinda’s zijn ook heel gezond want zij bevatten eiwit, ijzer en vitamine B1. Van tijd tot tijd kun je een stukje vlees vervangen door peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.

Denk ook aan ijzer

Een belangrijke tip is om groente en fruit te eten. Dit zorgt namelijk voor een betere opname van ijzer. Eet vooral bladgroente, zoals spinazie, andijvie en sla, evenals genoeg volkoren graanproducten, seitan en zoete aardappelen. Als je helemaal geen vlees eet, is het verstandig om met extra vitamine B12 verrijkte producten te eten of om vitamine B12 tabletten te slikken. Verder zit vitamine B12 in melk, yoghurt, kwark en kaas. Bij sommige sojadranken is vitamine B12 toegevoegd.

Vergeet vis niet

Door de grote focus op het eten van minder vlees, vergeet dan vis niet. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 200 milligram omega 3-visvetzuren per dag binnen te krijgen. Eén keer per week een behoorlijk portie vette vis te eten is daarvoor voldoende. De visvetzuren DHA en EPA beschermen je tegen hart- en vaatziekten. Als je niet van vis houdt, kun je de visvetzuren binnenkrijgen door visoliecapsules (of krillolie dat beter is) te slikken, maar dan krijg je de andere belangrijke voedingsstoffen in vis natuurlijk niet binnen.

Eet walnoten

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn noten gezond, maar de allergezondste is de walnoot. Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Naast omega-3-vetten en vezels bevatten walnoten magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink. Walnoten hebben de meeste antioxidanten. Deze kunnen onze cellen beschermen tegen vrije radicalen. De vetten in walnoten zijn de gezonde onverzadigde vetten. Door de vezelrijke walnoot dagelijks aan je dieet toe te voegen, zal je stoelgang verbeteren. Walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Uit een onderzoek blijkt dat walnoten, waarschijnlijk vanwege de omege-3 vetten, goed zijn voor het sperma.

Maken walnoten je dik?

Veel mensen die aan de lijn doen, schrappen walnoten van hun menu. Waarschijnlijk denken zij dat walnoten eten je dik maakt. Maar dat is helemaal niet waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, een goed BMI en een slankere taille hebben dan mensen die geen noten eten. Je moet daar natuurlijk niet in overdrijven, maar met een maximum van zeg 50 gram walnoten per dag blijf je netjes binnen de perken.