Wat is diabetes?

Diabetes heet ook wel suikerziekte. Bij diabetes zit er teveel glucose (suiker) in het bloed. Wanneer je eet, komt er glucose in je bloed. Het bloed zorgt ervoor dat de glucose naar alle cellen in je lichaam gaat. Maar glucose kan niet zelf in de cellen komen. Daarvoor is een andere stof in het bloed nodig. Die stof heet insuline.

De insuline maakt de cellen open. Zo kan de glucose naar binnen. In de cellen wordt de glucose verbrand. Daardoor krijgt het lichaam energie. Als iemand diabetes heeft, maakt het lichaam geen of te weinig insuline aan of is het lichaam ongevoelig voor de werking van insuline. Daardoor kan de glucose niet of onvoldoende de cellen in en blijft het in het bloed zitten. Het lichaam krijgt veel minder energie. Daarom voelt iemand met diabetes zich ook zo moe.

Als er te lang te veel glucose in het bloed zit is dat niet goed voor het lichaam. Dit kan namelijk lijden tot problemen aan bijvoorbeeld ogen en nieren, maar ook tot het optreden van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om diabetes te voorkomen door regelmatig intensief te bewegen, goed voedsel te eten en de juiste supplementen te gebruiken.

Add Comment