Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes heet ook wel suikerziekte. Bij diabetes zit er teveel glucose (suiker) in het bloed. Wanneer je eet, komt er glucose in je bloed. Het bloed zorgt ervoor dat de glucose naar alle cellen in je lichaam gaat. Maar glucose kan niet zelf in de cellen komen. Daarvoor is een andere stof in het bloed nodig. Die stof heet insuline.

De insuline maakt de cellen open. Zo kan de glucose naar binnen. In de cellen wordt de glucose verbrand. Daardoor krijgt het lichaam energie. Als iemand diabetes heeft, maakt het lichaam geen of te weinig insuline aan of is het lichaam ongevoelig voor de werking van insuline. Daardoor kan de glucose niet of onvoldoende de cellen in en blijft het in het bloed zitten. Het lichaam krijgt veel minder energie. Daarom voelt iemand met diabetes zich ook zo moe.

Als er te lang te veel glucose in het bloed zit is dat niet goed voor het lichaam. Dit kan namelijk lijden tot problemen aan bijvoorbeeld ogen en nieren, maar ook tot het optreden van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel mogelijk te behandelen.

Diabetes in Nederland

Ca. 600.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1 of type 2.
Diabetes type 1 ontstaat meestal op jonge leeftijd, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Het lichaam maakt helemaal geen insuline meer aan.
Diabetes type 2 kan ook voorkomen op alle leeftijden, maar vooral bij ouderen en mensen met overgewicht. De lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline of er wordt te weinig insuline aangemaakt.
Van alle diabetespatiënten heeft ongeveer 15% type 1 en 85% type 2.
Ca. 200.000 tot 250.000 mensen hebben diabetes zonder dat ze dat weten.
Het duurt doorgaans vier tot acht jaar voordat bij iemand wordt vastgesteld dat hij/zij diabetes heeft, met het stijgende risico van ernstige complicaties later.
Het aantal mensen met diabetes neemt toe. Overgewicht en erfelijkheid spelen hierbij een grote rol.
Mensen met een Hindoestaans-Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en overig- Surinaamse afkomst hebben een verhoogd risico op het krijgen van diabetes.
Terug naar Super gezonde aderen