Web Analytics
Geen categorie

Vijf weetjes over bloeddruk

Deze vijf weetjes over bloeddruk zou iedere 50-plusser moeten weten. Weet jij ze ook?

Dit zijn de vijf belangrijkste weetjes die je écht moet weten over je bloeddruk als je de vijftig gepasseerd bent.

Ben jij tussen de 45 en 55 jaar oud? Ben jij je ervan bewust hoe belangrijk bloeddruk voor je is? Ondervindt jij wel eens gevolgen van een te hoge of te lage bloeddruk?

Ik leg je in dit artikel alles uit wat je moet weten over je bloeddruk.

Wat is eigenlijk bloeddruk?

Gek genoeg weten vrij weinig mensen wat een bloeddruk is. Eigenlijk is dat het heel eenvoudig uit te leggen. Het bloed wordt door het hart in ons lichaam rondgepompt. Omdat te kunnen doen is een bepaalde druk nodig. Het hart trekt samen, stuwt het bloed door het lichaam en ontspant daarna weer. Als het hart samentrekt wordt dit de bovendruk genoemd en wanneer het hart ontspant heet dit de onderdruk. Een goede bovendruk is 120 en een goede onderdruk is 80. Dat wordt weergegeven als 120/80 ofwel 120 over 80. Wanneer de boven- of onderdruk hoger is, dan is er sprake van een hoge bloeddruk. Bloeddruk is nooit constant en schommelt wat gedurende de dag.

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk?Wanneer mensen een te hoge bloeddruk hebben, hebben ze daar meestal weinig of geen last van. Daardoor denkt men vaak dat een hoge bloeddruk niet gevaarlijk is, maar dat is absoluut niet waar. Het kan juist erg gevaarlijk zijn wanneer bloedvaten lange tijd onder hoge druk komen te staan. Bloedvaten kunnen namelijk beschadigd raken door bijvoorbeeld aderverkalking, ook wel stijve aderen genoemd. Ook kunnen er problemen met het hart of nieren ontstaan. Eén van de ergste problemen bij een hoge bloeddruk is de kans op een beroerte. Als je een 50-plusser bent, controleer dan regelmatig je bloeddruk. Wanneer heb jij voor het laatst een check gedaan?

Hoe ontstaat hoge bloeddruk?

De oorzaken van een hoge bloeddruk kunnen niet altijd zo gemakkelijk worden vastgesteld. In sommige gevallen kan het erfelijk zijn (‘het zit in de familie’), maar een hoge bloeddruk kan ook veroorzaakt worden door iemands levensstijl. Dit hangt meestal samen met een ongezond voedingspatroon. Hierdoor ontstaat overgewicht. De meeste mensen die (veel) te zwaar zijn, lopen grote kans om een gevaarlijk hoge bloeddruk te krijgen. Ook het drinken van veel alcohol is niet bevorderlijk voor de gezondheid van de aderen. Af en toe een borrel is natuurlijk OK, maar hoe vaak en hoe veel drink jij?

Hoe krijg je een normale bloeddruk?

Zoals al aangegeven heeft de bloeddruk te maken met je levensstijl. Door er een gezonde levensstijl op na te houden kun je dus een normale bloeddruk behouden of krijgen. Een gezonde levensstijl houdt in dat je elke dag wat aan beweging moet doen. Hoe intensiever, hoe beter. Gezond eten betekent biologisch eten zodat je voldoende vitamines en vezels binnenkrijgt. Voor een normale bloeddruk is een goed gewicht ook belangrijk. Mensen met overgewicht, maar ook mensen die te mager zijn lopen grote kans dat zij geen goede bloeddruk hebben. Ook stress kan je bloeddruk verhogen. Probeer daarom om stresssituaties te voorkomen. Wat doe jij om stress situaties te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen

Het is heel belangrijk dat je een hoge bloeddruk voorkomt. Dit doe je door heel bewust te gaan leven. Kijk eerst eens naar je voedingspatroon. Wat eet je en drink je gedurende de dag. Schrijf dit een week lang iedere dag op. Je zult waarschijnlijk verbaasd zijn wat je in een week tijd zoal naar binnen werkt! Ga dan over op biologisch voedsel. In de supermarkt zijn de meeste groenten en fruit gekweekt met kunstmest en worden de gewassen bespoten tegen ongedierte. Biologisch voedsel is vrij van deze ongezonde chemicaliën. Wanneer je rookt, moet je natuurlijk meteen proberen te stoppen. Als je te zwaar bent, is het belangrijk dat je afvalt en je normale gewicht terug krijgt. Dan als laatste bewegen! Doe dat iedere dag. Ik heb daar het speciale K.I.L.I.O. programma voor ontwikkeld dat heel gemakkelijk te volgen is.

Wil jij ook eens weten hoe het ervoor staat met jouw bloeddruk en de gezondheid van je aderen, maak dan een afspraak voor een AGA-screening.

Je bent van harte welkom!

Met supergezonde groet,

Gerard

One Comment

  1. Te gek, dit wist ik helemaal niet. Super waardevolle informatie. Echt goed om te weten. Bedankt. MVG Arie

Comments are closed.