Alzheimer en Kurkuma

Wat is Alzheimer?

Als je je zorgen maakt of je Alzheimer of aan ouderdom gerelateerde dementie aan het krijgen bent (of als je daar inmiddels aan lijdt), is er nieuwe hoop dat je dit proces kunt vertragen en zelfs de achteruitgang van je hersenen teniet kunt doen. Maar verwacht niet dat de reguliere geneeskunde je hier iets over vertelt. Waarom niet? Omdat onze overheid, alsook de FDA in Amerika, de farmaceutische industrie beschermt. Om een oplossing te vinden voor Alzheimer zoekt de farmacie hun heil in synthetische middelen, die zij in laboratoria ontwikkelen, zoals het medicijn Aricept (Donepezil). Eenvoudig geformuleerd, verstoort Alzheimer de communicatie tussen de neuronen van je hersenen. Dit veroorzaakt een opbouw van plaque. Deze plaque verstoort het communiceren en functioneren van je neuronale netwerk. Uit een Britse studie bleek, dat Aricept de kwaliteit van het leven van degenen die dit medicijn hadden ingenomen, op de lange termijn niet had verbeterd. De eerste 24 maanden werd een minimale verbetering geconstateerd. Maar daarna verbeterde Aricept hun conditie niet verder. Dat suggereert dat deze minimale voordelen, qua kosten, op de lange termijn niet de moeite waard zijn

Bijwerkingen van Alzheimer medicijnen

Andere medicijnen tegen zijn Galantamine en Rivastigmine (ook bekend als Exelon of Permente). Maar allemaal werken ze niet zoals men beweert. Ook hebben zij bijwerkingen zoals:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Spierkrampen
  • Spierpijn

Alzheimer voorkomen

Deze Alzheimer medicatie is zo ineffectief, dat het Nationale Instituut voor Klinisch Bewijs (NICE, de groep die de effectiviteit van medicijnen in Groot-Brittannië onderzoekt), gevraagd heeft om deze medicijnen van de lijst van aanbevolen behandelingen door de Nationale Gezondheidszorg (NHS) van het Verenigd Koninkrijk, te schrappen. Het verhaal gaat verder. In 2016 gaf het farmaceutische bedrijf Eli Lilly toe, dat hun nieuw ontwikkelde medicijn Solanezumab, geen verbetering liet zien bij mensen met Alzheimer. En de farmaceutische giganten Johnson & Johnson en Pfizer hebben verklaard dat hun medicijn in ontwikkeling genaamd Bapineuzumab, ook niet helpt bij de symptomen van Alzheimer. Toen het bekende Amerikaanse magazine ‘Consumer Reports’ (een non-profit stichting opgericht in 1936), een aanbeveling wilde doen voor medicijnen tegen Alzheimer, hebben zij er niet één kunnen aanbevelen. Hun conclusie was namelijk dat al deze medicijnen niet werkten en veel te duur waren. 

Alzheimer oplossen

Sommige van hun conclusies waren gebaseerd op de bevindingen van een analyse door de ‘Agency for Healthcare, Research and Quality’ van de Amerikaanse overheid, die in april 2010 werden gepubliceerd. Die analyse toonde aan dat farmaceutische medicijnen voor Alzheimer het begin van deze ziekte niet konden voorkomen. Ook konden zij de cognitieve functie van de hersenen niet behouden, laat staan verbeteren. Toch wil de farmaceutische industrie je doen geloven dat hún medicijnen de enige optie zijn. Hun partners bij de FDA proberen uit alle macht mensen onkundig te houden. Ook proberen zij vooruitstrevende dokters, zoals dr. Sears, te muilkorven. Maar dr. Sears vindt dat er nog steeds sprake is van vrijheid van meningsuiting. Vandaar dat hij (en ik dus) je de alternatieven voor deze medicijnen kunnen vertellen. Eén van hen is PQQ, dat uitvoerig aan bod komt in een van mijn toekomstige magazines. Ook is er een bijzondere wortel die je kan helpen om je hersenen scherp te houden. Deze kan misschien zelfs Alzheimer voorkomen of de effecten van Alzheimer en dementie op natuurlijke wijze omkeren.

Gezonde hersenen door Kurkumine

Onze hersenen produceren een verbinding, genaamd acetylcholine. Deze chemische ‘koerier’ (neurotransmitter) is essentieel voor het geheugen, voor oordeelsvorming en voor de helderheid van gedachten. Mensen met dementie en Alzheimer produceren een enzym dat Acetylcholinesterase (AChE) heet. Dit enzym breekt acetylcholine af. Dat leidt tot veel cognitieve problemen. Maar er bestaat een natuurlijke chemische stof die de afbraak van acetylcholine stopt en helpt bij het herstellen van een goede hersenfunctie. In het Nederlands heet het kurkuma ofwel curcumine. De woorden kurkuma/curcumine en turmeric worden door elkaar gebruikt. Curcumine is het gele pigment uit de turmeric wortel, in het Nederlands bekend als kurkuma longa. Turmeric is het gele poeder terwijl curcumine de natuurlijke chemische stof is die in turmeric voorkomt. De curcumine moleculen worden curcuminoïden genoemd. Een opmerkelijke studie over het vermogen van tumeric om Alzheimer te stoppen, komt van de afdeling Neurologie van het Kariya Ziekenhuis in Tokio, Japan. Het vertelt het verhaal van drie mensen met de ziekte van Alzheimer, die alle drie een ongelofelijke ommekeer van hun symptomen hadden, na het innemen van turmeric. Hun cognitieve afname was erg ernstig en alle drie hadden de kenmerkende symptomen van dementie, namelijk: prikkelbaarheid, agitatie, angst, apathie, incontinentie en doelloos rondzwerven. Nadat aan hen turmeric poeder capsules voorgeschreven werden, werden hun symptomen onmiddellijk minder. Na slechts 12 weken waren de symptomen aanzienlijk verminderd. Binnen een jaar begonnen twee van deze mensen hun familieleden weer te herkennen.