Bewegen is gezond
Iedereen weet onderhand wel dat we moeten bewegen om gezond te blijven. Wat de meesten echter niet beseffen is dat fysiek actief zijn het allerbelangrijkste is dat we kunnen doen om onze gezondheid te verbeteren en om gezond te blijven. Ik zeg altijd dat alle beweging goed is, maar als je echt super gezond wilt worden komt er toch wat meer bij kijken. Daar gaat deze blog over.
Je lichaam heeft beweging nodig
Geregeld bewegen verkleint het risico dat je een hartaandoening of een beroerte krijgt. Verder vergroot het onze longcapaciteit, versterkt het onze spieren, stimuleert het de botopbouw (daardoor vermindert de kans op vallen en botbreuken) en het verbetert ons humeur. Voeg daarbij dat het diabetes en sommige vormen van kanker voorkomt en ook dat het helpt om ons gewicht onder controle te houden, dan begrijp je hoe ontzettend belangrijk bewegen is. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging ook onze hersenen beter laat werken. Taken die aandacht, organisatie en planning eisen, voeren we beter uit. Ook verlicht lichaamsbeweging de symptomen van depressie en angst en heeft het een positieve invloed op ons immuunsysteem.
Intensief of matig bewegen?
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vele systemen in het menselijk lichaam zoals cardiovasculair, digestief, endocrien en neurologisch door lichaamsbeweging worden beïnvloed. Lang werd aangenomen dat lichaamsbewegingen heel intensief moesten zijn om effect te hebben en gezond te blijven. Echter, onderzoeken hebben aangetoond dat ook met matige inspanningen al goede verbeteringen optreden in de fysiologie met gunstige effecten op een aantal processen binnen cellen en weefsels. Dertig jaar geleden richtten gezondheidsexperts zich nog bijna exclusief op de voordelen van energieke inspanningen. Vandaag is men van mening dat wat rustiger lichaamsbewegingsvormen net zo goed zijn, vooropgesteld dat deze regelmatig worden uitgevoerd.
Teveel zitten is erg ongezond
Niet iedereen is zich er van bewust hoe ongezond te veel zitten is. Het draagt bij aan overgewicht en ook aan andere onaangename ziektes. Toch hebben we vaak niet in de gaten hoeveel tijd we op een dag zittend doorbrengen. Het goede nieuws is dat je maar één uur beweging per dag nodig hebt om het effect van 8 uur zitten teniet te doen. Wat voor invloed heeft dat op je gezondheid? Door teveel zitten kun je deze problemen krijgen: overgewicht, rugpijn, gezwollen benen, diabetes, hart- en vaatziekten, spanningshoofdpijn, depressie, concentratieproblemen en zelfs dementie. Vooral het effect van te lang zitten op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten is opvallend. Het schijnt dat mensen die meer dan vier uur per dag zitten, een verhoogd risico van 125% hebben op het krijgen van deze aandoening vergeleken met mensen die minder dan twee uur per dag zittend doorbrengen. Ook de kans op het krijgen van diabetes type 2 is alarmerend te noemen. Als iemand acht tot twaalf uur per dag zittend doorbrengt, stijgt het risico op deze aandoening met maar liefst 90 procent.
Zorg ervoor dat je minder zit
Uit een onderzoek onder meer dan 1 miljoen mensen blijkt dat ten minste één uur fysieke activiteit per dag, zoals stevig wandelen of fietsen, het verhoogde risico op je gezondheid, dat het 8 uur zitten per dag heeft, kan wegnemen. Dat lijkt goed nieuws voor iedereen die een zittend beroep heeft, ware het niet dat slechts 25% van de mensen die meededen aan de studie, de benodigde aantal uren per week haalden! Volgens de Amerikaanse Heart Association is er meer nodig dan alleen bewegen. Ook het aantal uren dat we per dag zitten zou omlaag moeten. Britse onderzoekers stellen dat iedereen met zittend werk ernaar moeten streven om zeker twee uur per dag te gaan staan of te gaan lopen.
Een aantal suggesties om minder te zitten
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je minder zit en meer beweegt. Hier een aantal mogelijkheden:
- Ga naar op de fiets naar je werk.
- Leg een deel van je reisafstand lopend af door bijvoorbeeld een halte eerder uit te stappen.
- Doe om het uur een paar strek- en/of zwaaioefeningen.
- Maak een flinke wandeling tijdens je lunchpauze.
- Loop rond wanneer je telefoneert.
Bewegen en onze bloedsuikerspiegel
Geregelde fysieke activiteit heeft een gunstige invloed op ons glucosegehalte. De lever, de pancreas en de skeletspieren werken met elkaar samen en zorgen ervoor dat elk deel van het lichaam de hoeveelheid glucose (suiker) krijgt dat het nodig heeft. Lichaamsbeweging vraagt meer van de skeletspieren. Bij inspanningen hebben spieren grotere hoeveelheden brandstof (glucose) nodig. Op langere termijn zet lichaamsbeweging de vezels in die spieren er ook toe aan om efficiënter met de glucose om te gaan. Daardoor worden spieren, op den duur, dus ook sterker.
Bewegen zorgt voor een creatief brein
Door te bewegen verandert je brein onmiddellijk. Er worden meer zenuwcellen (neuronen) aangemaakt in de hippocampus. De hippocampus is het gedeelte in het brein dat belangrijk is voor leer- en geheugenprocessen. Ook ontstaan er meer contactpunten tussen de neuronen. Deze contactpunten kunnen informatie uitwisselen. In andere woorden: hoe meer je beweegt, hoe beter, creatiever en flexibeler je brein werkt.
Bewegen zorgt voor geestelijke gezondheid
Ook op de lange termijn heeft bewegen positieve effecten op het brein. Ouderdom en ziekte kunnen ertoe leiden dat het brein minder goed gaat functioneren. Zo tast bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer de neuronen in de hersenen aan. Maar door te bewegen en met de aanmaak van nieuwe neuronen bouw je een cognitieve reserve op. Dankzij deze reserve gaat het brein minder snel achteruit. Wanneer mensen met Alzheimer actief blijven bewegen, blijven zij dus langer geestelijk gezond.
Super Gezond Ouder Worden
Zelf ben ik al bijna 30 jaar bezig om twee keer per week zo’n 5 km te joggen. Zo’n 8 jaar geleden heb ik dit, op aanraden van een bekende arts uit Amerika, omgezet naar 4,5km interval joggen. Hij is van mening dat de methodes van grote inspanning onjuist zijn en dat je veel meer bereikt als je dit op interval basis doet. Ik kan je zeggen dat ik het helemaal eens ben met zijn visie. Het zou te lang duren om dit in deze blog allemaal uit te leggen. Het beste is als je lid wordt van mijn Super Gezonde Gerard Club. Dan krijg je van mij een volledige begeleiding hoe je van ‘gewoon gezond’ naar ‘super gezond’ kunt gaan. Je zult niet alleen verbaasd zijn wat je allemaal te weten komt, maar ook hoe eenvoudig mijn oefeningen zijn en hoe weinig tijd die in beslag nemen. Super Gezond worden is het meest waardevolle geschenk dat je jezelf ooit kunt geven.
Hiernaast zie je het aantal interval jogging rondjes dat ik de laatste jaren heb gedaan.