Congestief hartfalen en CoQ10

Een boze cardioloog

De bekende arts dr. Sears vertelt het volgende verhaal. ‘Toen Christina als nieuwe patiënt bij mij kwam, leed zij aan congestief hartfalen (CHF). Congestief hartfalen is een aandoening waarbij het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompt. We spraken over de medicijnen die haar cardioloog haar had aanbevolen en ik vertelde haar over een behandeling die niet door de medische wereld wordt erkend. Er zijn harde bewijzen dat deze geneeswijze werkt, maar de meeste medici blijven dit negeren om hun giftige en slecht werkende medicijnen aan de man te kunnen brengen. Ik gaf Christine een potje met deze krachtige voedingsstof die vooral het hart meer energie geeft. Christine ging terug naar haar cardioloog en vertelde hem over deze alternatieve behandeling voor congestief hartfalen. Zij haalde het potje uit haar tas om hem te vragen wat hij daarvan dacht. Maar, vóórdat Christine ook maar iets kon zeggen, kwam hij achter zijn bureau vandaan, griste het potje uit haar hand en smeet het woedend in de prullenbak.

Het supplement CoQ10

Een paar weken later kwam Christine weer terug bij dr. Sears. Bij de receptie vroeg hij haar hoe het met haar ging. Ze haalde haar schouders op en zei niets, maar eenmaal in de privé omgeving van zijn kantoor, kreeg dr. Sears het hele verhaal over haar cardioloog te horen. Alhoewel dr. Sears van binnen kookte van woede over wat er was gebeurd, zei hij niets maar gaf Christine een nieuw potje. Daarbij vertelde hij haar dat hij dit aan al zijn patiënten aanbeveelt, die last hebben van congestief hartfalen, omdat het wonderen doet voor de energie van het hart, omdat het geoxideerd vet in de bloedvaten vermindert en omdat het vrije radicalen vernietigt, die zich in- en rond het hart bevinden. Er is bewijs dat 50 tot 75% van de mensen met hart- en vaatziekten een tekort daaraan hebben. Zo’n tekort kan zelfs catastrofaal zijn voor je hart. De naam van deze waardevolle en essentiële voedingsstof die de cardioloog van Christine in de prullenbak gooide? Het supplement CoQ10.

CoQ10 is uiterst belangrijk voor het hart

Het menselijk lichaam heeft co-enzym Q10 nodig om te kunnen overleven. Het is bekend dat deze essentiële antioxidant belangrijk is om het hart gezond te houden. Het is tevens een belangrijke cofactor die het lichaam gebruikt om energie te genereren en waar je simpelweg niet zonder kunt. Het is vooral belangrijk voor de energie slurpende organen zoals je hart, hersenen, nieren en lever. CoQ10 geeft je lichaam brandstof van een ‘hoog octaan’ gehalte. Er zijn meer dan 100 studies gedaan door vooraanstaande universiteiten en ziekenhuizen, die aantonen dat er een verband bestaat tussen een gebrek aan CoQ10 en hart- en vaatziekten. Verdere studies laten zien dat CoQ10 de hartfunctie verbetert en dat het de symptomen van hartziekten enorm verlicht. Een opzienbarende studie over CoQ10 is die van Dr. Folkers en Dr. Langsjoen. Zij stelden vast dat de meeste mensen met hartziekten een tekort hadden aan CoQ10.

Opzienbarende resultaten met CoQ10

Sindsdien brengt dr. Sears dit onder de aandacht van al zijn patiënten. Ook vertelt hij daarover tijdens de lezingen die hij vaak geeft, zodat iedereen met congestief hartfalen van het bestaan van CoQ10 afweet en dat dit hen kan helpen. In hun studie werd door de onderzoekers de hoeveelheid van CoQ10 in hartbiopsieën gemeten. Bij 50 tot 70% van de patiënten met verschillende soorten hartziekten, vond men lage niveaus van CoQ10. Van 1985 tot 1993 hebben dr. Folkers en dr. Langsjoen 424 mensen gevolgd die, óf CoQ10 namen, óf een conventionele behandeling voor hart- en vaatziekten kregen. Zij beoordeelden de conditie van de patiënten volgens de schaal van de hartvereniging van New York die varieert van I (de minst ernstige) naar IV (de ernstigste). Na het nemen van CoQ10 kwam ten minste 58% van de patiënten in een hogere categorie terecht, 28% kwam twee categorieën hoger en 1,2% zelfs drie categorieën hoger. Daarnaast nam 43% van de patiënten minder of zelfs helemaal geen hartmedicatie meer.

Versterk je hart met de juiste CoQ10

Er zijn twee vormen van CoQ10, namelijk Ubiquinon en Ubiquinol. Ubiquinol is het allerbeste omdat het 8 keer meer biologisch beschikbaar is dan ubiquinon. Dit betekent dat je  lichaam 8 keer zoveel baat heeft bij ubiquinol dan bij eenzelfde hoeveelheid ubiquinon. Als het niet op de verpakking wordt aangegeven, dan kun je er van uitgaan dat het unbiquinon is, omdat dit veel goedkoper te produceren is. Dit is erg belangrijk gebleken bij sommige ernstige gevallen van congestief hartfalen. In 2008 heeft Dr. Langsjoen de effecten van ubiquinol bestudeerd op CHF. Hij ontdekte dat de meest ernstige gevallen van patiënten met congestief hartfalen (CHF) er niet in slaagden om voldoende unbiquinon te absorberen, zelfs met doseringen van 900mg per dag. Daardoor zag hij weinig klinische verbetering. Hij identificeerde zeven patiënten met geavanceerde CHF, die lage hoeveelheden ubiquinon hadden. Al deze patiënten kregen daarna ubiquinol. Hierna steeg het CoQ10 niveau met 306%. Het bloedvolume dat uit het ventrikel wordt gepompt, ging van 22% naar 39%. Deze klinische verbetering was opmerkelijk, omdat de patiënten, gemeten naar de NYHA schaal, een verbetering hadden van een gemiddelde van IV tot een gemiddelde van II. Ubiquinol verbeterde de opname in het lichaam van patiënten met ernstig congestief hartfalen enorm. De verbetering in plasma CoQ10 niveaus zijn gecorreleerd èn aan de klinische verbetering èn aan het beter functioneren van het linker ventrikel.

Waarom CoQ10 helpt bij congestief hartfalen

Als je je hart geen CoQ10 geeft, dan neemt de energie van je hart af. Dat heeft tot gevolg dat je hart minder bloed kan pompen. Als je hart minder bloed pompt dan het ontvangt, ontstaat er vochtophoping en zwelt je hart op als een waterballon. Dat is wat congestief hartfalen is. Het kan een effect op de rechter- of de linkerkant van het hart hebben. De linkerkant van het hart pompt zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de rest van het lichaam. De rechterkant van het hart pompt het zuurstofarme bloed van het lichaam terug naar de longen die het bloed weer van zuurstof voorzien. Wanneer de linkerkant van het hart is beschadigd, dan stagneert het bloed in de longen, waardoor er een piepende kortademigheid ontstaat, alsook vermoeidheid, slaapstoornissen en een droge hoest tijdens het liggen. Wanneer de rechterkant van het hart is beschadigd, dan verzamelt het bloed zich in de benen en lever, waardoor opgezwollen voeten en enkels, gezwollen nekaderen, pijn onder de ribben, vermoeidheid en lusteloosheid ontstaan.

CoQ20 versterkt de cellen

Mensen met congestief hartfalen hebben heel lage niveaus van CoQ10. Ze hebben ook veel problemen met hun mitochondriën, waarschijnlijk veroorzaakt door deze lage niveaus van CoQ10. Mitochondriën zijn de ‘krachtcentrales’ in je cellen, die energie op cellulair niveau produceren. Bijna elke cel heeft zijn eigen energie producerende mitochondriën, die ontworpen zijn om aan de energiebehoefte te voldoen. Je hart vertrouwt op het mitochondriale metabolisme dat voor de benodigde energie zorgt, zodat het hart bloed kan pompen, om zo alle organen van het lichaam van zuurstof te voorzien. Zo kun je begrijpen dat voor een hart dat zo afhankelijk is van haar vele mitochondriën om energie te produceren, een tekort aan CoQ10 catastrofaal kan zijn. Terwijl sommige medicijnen de hartfunctie tijdelijk kunnen verbeteren, kunnen zij het overlijden van iemand niet meer dan een paar maanden of hooguit een paar jaar uitstellen. Het vijfjarige overlevingspercentage voor mensen met congestief hartfalen is 50 procent. Veel mensen hebben daarbij ook nog ernstige functionele problemen. CoQ10 biedt hoop aan mensen met congestief hartfalen. CoQ10 verandert het functioneren van het hart en versterkt de cellen. Patiënten met congestief hartfalen kunnen hun leven aanmerkelijk verlengen door CoQ10 in te nemen. Eén studies liet zien dat het gemiddelde sterftecijfer van patiënten met congestief hartfalen daalde met 26% tot 59%.