Vitamine D en immuunsysteem

Gebrek aan energie

Bescherm een vrijwel onbekend orgaan dat jou verdedigt tegen hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit is een verhaal over een jonge man die met een ongewoon probleem bij zijn arts kwam. Alhoewel David (zoals ik hem zal noemen) nog jong was, had hij een groot gebrek aan energie en kon hij zich slecht concentreren. Ook had hij zijn eetlust verloren. Kortom hij voelde zich helemaal niet goed. Omdat jonge mannen meestal over veel energie beschikken, dacht zijn dokter in eerste instantie dat hij misschien de griep had. Hiervoor was David al bij twee andere artsen geweest. Deze hadden een bloedtest bij hem laten doen en dat rapport had hij meegenomen. Uit de bloedtest bleek dat David geen andere symptomen had, alleen was zijn bloeddruk wat aan de hoge kant. Deze artsen hadden hem meteen bloeddrukverlagende medicijnen voorgeschreven.

Gestopt met hartmedicatie

Ondanks deze voorgeschreven (synthetische) medicijnen voelde David zich niet beter. Zijn arts zei tegen hem: ‘ik maak me bezorgd, over hoe je lichaam zal reageren op het verlagen van je bloeddruk met medicijnen, als we de oorzaak van het probleem niet kennen. Dus laten we eerst met deze hartmedicatie stoppen en dan eens kijken wat er gebeurt.’ Verder concludeerde zijn arts dat David, volgens het laboratorium onderzoek, weliswaar een hoge bloeddruk had, maar dat er geen problemen met zijn hart waren. Ook vond hij dat David veel te jong was om voor de rest van zijn leven medicijnen te moeten innemen.

Zware metalen

Inmiddels had hij echter wel een vermoeden over de oorzaak van de problemen: zware metalen. Een test wees uit dat de hoeveelheid lood in Davids bloed iets boven normaal was, maar cadmium was echter maar liefst zes keer hoger dan de normale waarde! De meeste artsen weten dit niet, maar zelfs de zogenaamde ‘normale’ of aanvaardbare hoeveelheid cadmium kan nog steeds veel te giftig zijn voor het cardiovasculaire systeem. Dat komt omdat de wetenschap vaak een orgaan over het hoofd ziet, waar je zelf ook waarschijnlijk nog nooit van heb gehoord. Het is een orgaan dat je andere organen beschermt. Het raakt ontstoken door vervuilende stoffen, giftige stoffen en zware metalen.

Chelatie therapie

Alhoewel er geen specifieke oorzaak bekend was voor de grote hoeveelheid cadmium in Davids lichaam, was deze niet moeilijk te raden. De meeste bronnen zijn namelijk dingen waar wij elke dag mee te maken hebben zoals: afvalverbranding, uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook, koffie en bewerkte voedingsmiddelen, zoals gehydrogeneerde oliën. Zelfs in schelpdieren en in leidingwater komt cadmium voor. Zijn arts gaf David orale chelatietherapie. Dit duurde vijf weken, maar daarna was zijn bloeddruk weer normaal. Daar waren dus geen medicijnen voor nodig geweest. David vertelde dat hij zich weer energiek voelde, in plaats van moe en lusteloos.

Voorkomen van chronische ontstekingen

Davids ervaring is geen op zichzelf staand verhaal. Deze arts, Dr. Sears uit Florida heeft honderden patiënten met chronische ontstekingen behandeld. Het is de onbekende oorzaak van de meeste van de hedendaagse chronische dodelijke aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk. En deze ziekte valt een delicaat, maar dynamisch systeem aan, dat de doorstroming van bijna elke biologisch actieve molecuul in je lichaam regelt. Als je dit orgaan gezond en vrij van ontstekingen kunt houden, kun je het volgende verwachten:

 • Een lage bloeddruk
 • Een gezond vaatstelsel
 • Geen bloedstolsels
 • Verbeterde aanvoer van voedingsstoffen naar je organen
 • Bescherming van bloedvaten en lymfeklieren
 • Goed gesynthetiseerde en geactiveerde hormonen
 • Een normale bloedtoevoer naar je organen
 • Actieve microbe-dodende witte bloedcellen
 • Minder ontstekingen
 • Onderdrukking van genen die je hart beschadigen
 • Minder last van zwellingen, pijn en stijfheid

Een bijzonder orgaan

Het echte slachtoffer van ontstekingen is een levend, intelligent en reactief orgaan dat door de moderne geneeskunde genegeerd blijft worden. Het heet: de Endotheel-Cellen-Barrière (ECB). Het beschermt de bloedvaten van elk organisch systeem, ook dat van je ogen en je hersenen. Je zou dit orgaan kunnen vergelijken met het grootste orgaan in je lichaam: je huid. Je huid beschermt je lichaam immers tegen aanvallen vanaf de buitenkant. Je ECB heeft een vergelijkbare functie voor alle organen binnen in je lichaam Het deel van je ECB dat zich in je bloedvaten bevindt, produceert stikstofmonoxide (NO) om ontstekingen te bestrijden.

.

Stikstofoxide (NO)

Maar verontreinigende stoffen in ons milieu en de bloedsuiker verhogende effecten van bewerkte voedingsmiddelen, vallen je ECB aan en zijn de oorzaak van een verminderde productie van stikstofoxide (NO). Dit maakt je ECB kwetsbaar voor giftige stoffen die ontstekingen veroorzaken. Wat daar zo erg aan is, is dat er een hele eenvoudige oplossing voor is, namelijk stikstofmonoxide (NO), dat er namelijk voor zorgt dat je bloeddruk normaal blijft. Minder productie van NO betekent: een hogere bloeddruk. Dit was bij David het geval. Ons supplement AGANINE bevat een hoge hoeveelheid               L-Arginine dat ervoor zorgt dat het lichaam stikstofoxide (NO) aanmaakt.

Opsporen van onderliggende oorzaken

Wat dr. Sears de twee artsen die David eerst behandelden, verwijt, is dat zij alleen maar naar het resultaat van het bloedonderzoek keken en nalieten om naar de onderliggende oorzaak te zoeken. Dr. Sears vertelt dat hij al meer van dit soort artsen is tegengekomen. Deze behandelen patiënten op basis van een laboratoriumonderzoek, in plaats van dat zij naar de mens zèlf kijken. Zij geven een patiënt simpelweg een medicijn en denken dan dat het probleem is opgelost. Dat is iets wat dr. Sears enorm tegen de borst stuit.

Een echt wondermiddel

Wat zou je ervan denken als er een medicijn zou bestaan, dat het risico op hart- en vaatziekten, ontstekingen en kanker drastisch zou verminderen? Dat zou voorpaginanieuws zijn. Het zou bijna elke dag in de krant staan. Nou, er bestaat wel degelijk zoiets, maar het is geen medicijn:

 • Het heeft bewezen dat hierdoor het risico op alle soorten kankers met 77 procent wordt verminderd.
 • Het vermindert het risico van type 1 en type 2 diabetes.
 • Het helpt auto-immuun aandoeningen, zoals M.S. en reumatoïde artritis, voorkomen.
 • Dit natuurlijke ‘medicijn’ heeft geen bijwerkingen en je kunt het zelfs helemaal gratis krijgen.
 • Hoe meer je ervan krijgt, des te beter je je voelt.
 • Het heeft de naam vitamine gekregen, maar het is ook een hormoon, een genregulator en speelt een belangrijke rol bij je immuunrespons.

Het wondermiddel Vitamine D

Vitamine D activeert een set van anti-inflammatoire genen, genaamd sirtuïnes. Deze helpen om je ECB te beschermen zodat je normaal kunt functioneren. Een studie die dat bevestigde, werd gepubliceerd in het tijdschrift de ‘Journal of Cardiovascular Translational Research’. De onderzoekers sloegen de spijker op zijn kop, toen zij uitlegden hoe dit werkt. Vitamine D verhoogt de sirtuïne activiteit die een hele gemene vrije radicaal vernietigt, dat superoxide anion heet. Deze vrije radicaal veroorzaakt ernstige ontstekingen in je ECB. Ook zorgt het er voor dat het de sirtuïne activiteit vermindert. Vitamine D beschermt je sirtuïne genen en daarmee je ECB. Het repareert DNA schade en helpt om je sirtuïnes ‘in te schakelen’. Verder zorgt vitamine D voor gezond weefsel en schakelt het de genen uit die ziektes veroorzaken. Het goede nieuws is dat vitamine D, over het algemeen, volledig gratis is. Ga gewoon naar buiten en breng 10 tot 20 minuten in de zon door en je huid zal zo’n 10-50.000 IE aan vitamine D synthetiseren.

De zon en Vitamine D

Het slechte nieuws is dat de heren artsen je doodsbang hebben gemaakt voor de zon. En ook de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van slechts 600 IE komt niet eens in de buurt van wat je zou moeten krijgen voor een optimale gezondheid. Helaas is het voor ons in Nederland niet zo gemakkelijk om in de winter voldoende zonlicht te krijgen. Dat betekent dat je waarschijnlijk niet genoeg vitamine D binnen krijgt. Daarom is het advies om dit te supplementeren met minstens 5.000 IE vitamine D per dag. Mijn vrouw Tineke en ik nemen elke dag 3.000 tot 6.000 IE. Dat is vijf tot tien keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)!

Nabericht

Over het onderwerp van dit blog schrijf ik nog wat uitvoeriger in een van de komende uitgaven van mijn maandelijkse magazine ‘Super Gezond’ waarop je je kunt abonneren. De arts die ik in deze blog noem is dr. Al Sears. Hij is een bekende arts die al jarenlang strijd voert tegen de farmaceutische industrie omdat hij van mening is dat preventieve gezondheid vele malen beter is dan curatieve behandelingen met synthetische medicijnen.