Hoe krijg je een sterk immuunsysteem?

Ongezond voedsel

Zeer waarschijnlijk leef je sinds de dag dat je bent geboren op een onnatuurlijk dieet, zonder dat je je hiervan bewust bent. De gigantische voedselproducerende organisaties en de enorme landbouwbedrijven hebben tezamen totale controle over welke soorten voedsel je krijgt aangeboden. Zij dwingen je om ongezond, ziekteverwekkend voedsel te eten dat tot een vroege dood leidt, ongeacht jouw keuzes van het aangeboden voedsel. Elke keuze die je ooit maakte kwam door desinformatie. In dit geval betekent desinformatie opzettelijke misleiding, het onderdrukken van goede informatie en het publiceren van verkeerde informatie. Dit alles met maar één doel voor ogen: WINST!

Ons moderne dieet is zeer ongezond

Wat echter goed is om te weten is welk voedsel je wél gezond houdt, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken over chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. De kans dat je één van deze ziekten krijgt, is namelijk behoorlijk groot als je de huidige richtlijnen over voedsel volgt. Dat is voedsel dat je juist niet zou moeten eten. Als je je lichaam gaat geven wat het nodig heeft, waar het werkelijk behoefte aan heeft, ga je je ook beter voelen. Normaal spreek je over een dieet als voedsel dat gewoonlijk door één persoon of door een bevolkingsgroep wordt geconsumeerd. Maar het voedsel dat je je hele leven hebt gegeten, is alles behalve natuurlijk.

Voedzaam eten is belangrijk voor je bloedsuikerspiegel

Het lijkt totaal niet op het inheemse dieet dat onze voorouders honderdduizenden jaren lang aten. Evolutionair beschouwd zijn bewerkte voedingsmiddelen pas in de laatste decennia uitgevonden, op de markt gebracht en gemeengoed geworden. Jouw lichaam is echter niet geschapen om dat soort voedsel te kunnen verwerken. De voeding van onze voorouders was van nature laag glycemisch. Tegenwoordig veroorzaakt het voedsel dat wij regelmatig consumeren enorme pieken in de bloedsuikerspiegel, die je lichaam in een constante staat van stress brengen. De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd en vervolgens als glucose in het bloed wordt opgenomen. Een hoge GI wordt veroorzaakt door het eten van bijvoorbeeld brood, gebakken aardappelen, cornflakes en popcorn. Een lage GI hebben bijvoorbeeld peulvruchten en fruit.

Eten als onze oer-voorouders

Wat de landbouwindustrie in het verleden heeft gedaan (en momenteel nog steeds aan het doen is), is veel erger dan wat de tabaksfabrikanten ooit hebben gedaan. Het is je reinste bedrog, wat grote consequenties heeft voor onze gezondheid, voor onze toekomst en voor die van onze kinderen. Onze oer-voorouders aten alleen graan in geval van nood. Zij leefden op voeding zoals eieren, vlees en vis. Dat is wat hen gezondheid, kracht en vitaliteit gaf. Ook jouw en mijn grootouders aten zulk soort voedsel. Het is vele malen beter voor je dan wat de media en de levensmiddelenproducenten je willen doen geloven.

Ontbijtgranen zijn erg ongezond

Tegenwoordig worden wij overspoeld met reclames over ontbijtgranen. Albert Hein heeft op hun website de volgende soorten in de aanbieding: 48 verschillende soorten krokante muesli, 31 soorten havermout, 47 soorten gewone muesli, 18 soorten cornflakes, plus ook nog eens 67 andere soorten ontbijtgranen. Kinderen zijn ook het doelwit, want er zijn maar liefst 14 verschillende soorten kinderontbijtgranen zoals: honey pops, frosties, smacks, mini’s en choc pops. De schatting is dat die voor 50% uit suiker bestaan. Je wordt aangemoedigd deze ‘gezonde’ producten te eten omdat ze ‘vezelrijk’ en ‘volkoren’ zijn. Deze reclames zijn zeer succesvol gebleken. (Bijna) iedereen is deze verhalen gaan geloven. De laatste 10 jaar is de omzet van ontbijtgranen in Nederland en België namelijk met 500% gegroeid! Er is zo veel verkeerde informatie, dat de meeste mensen geloven dat granen gezond en natuurlijk zijn. Weinig mensen beschouwen granen als een bedreiging voor hun gezondheid. Het maakt niet uit welke van deze merken ontbijtgranen je kiest. Al deze vetarme koolhydraten gooien je stofwisseling in de war. Uiteindelijk zal je gezondheid er onder lijden.

Noten en zaden zijn supergezond

We worden ook misleid omdat men voedsel op een heel aantrekkelijke manier verpakt, zodat de indruk wordt gewekt dat het wèl goed voor je is. Maar het is helemáál niet goed voor je. Het is gewoon nepvoedsel. Eén van de redenen waarom men bijvoorbeeld mais, chips en pretzels lekker vindt, is omdat ze veel zout bevatten en leuke krakende geluiden maken. De snacks die óók klein en knapperig zijn, maar wèl natuurlijk, zijn noten en zaden. Noten en zaden zitten vol goede voedingsstoffen, zoals omega-3, vitamine E, enzovoorts. Bovendien bevatten zij vet, wat helpt bij de spijsvertering van deze voedingsstoffen.

Ultrabewerkt voedsel en obesitas

Er is nog een andere reden waarom je chips van aardappelen zo lekker vindt: vet en zout. De meeste mensen houden nu eenmaal van dingen met vet en zout. Je lichaam heeft ook zout, zoet en vet nodig. Een zoete vrucht geeft aan dat deze rijp is om te eten. Zout laat je weten dat je eten dierlijke producten bevat. Vet heeft je lichaam nodig om vitaminen en mineralen te kunnen transporteren. Natuurlijk vet is het beste voedsel dat je kunt eten. ‘s Werelds grootste voedselbedrijven hebben net zo lang met chemische stoffen zitten knoeien, totdat zij zout en vet konden nabootsen. Deze combineerden zij met andere dingen om het product aantrekkelijk en smakelijk te maken. Maar één ding is zeker: het is allemaal slecht voor je. Ze willen je op een subtiele manier verleiden en daarom hebben ze heel sluw allerlei valse smaken gecreëerd. Daarna voegen zij die smaken toe aan op graan gebaseerde voedingsmiddelen, die praktisch geen voedingswaarde hebben. Vanwege dit laatste krijgen de hersenen dan ook nooit het signaal om met eten te stoppen.

Door gezond voedsel herontdek je het wonder van moeder natuur

In het gevecht om je gezondheid terug te krijgen en om chronische ziekten te overwinnen, moet je precies het tegenovergestelde gaan eten dan wat de voedselindustrie wil dat je eet. Ook de reguliere medici zijn zich er niet van bewust, dat chronische ziekten op deze manier kunnen worden genezen. Je zou rood vlees, oesters en biefstuk behoren te eten. Ook moet je niet bang zijn om het enig complete voedsel dat nog in de wereld aanwezig is te eten: eieren. Het moderne advies over eieren is, om ze òf helemaal niet te eten, òf om in ieder geval de dooier weg te gooien omdat deze niet goed voor je zou zijn. Dat is op z’n zachts gezegd heel erg jammer, want eieren zijn een perfect voedsel. Eierdooiers bezitten alle vet oplosbare vitaminen en het wit van het ei bezit alle in water oplosbare vitaminen. Elke vitamine die je nodig hebt zit in een ei.

Gezonde voeding

Rood vlees is de enige andere voeding die daar dicht in de buurt komt. Het vlees moet dan wel zo vers zijn dat het bloed en dus de CoQ10 er nog inzit. Wat wij veel eten is biologische tartaar. Het is mijn lievelingsgerecht. Het ei is eigenlijk de enig overgebleven complete voeding in onze huidige moderne wereld. Eieren zijn de standaard waartegen alle andere proteïnen worden gemeten. De proteïne waarde van een levensmiddel wordt gemeten naar de BW (Biologische Waarde) schaal. Het laat je zien welk percentage van een bepaalde voedingsstof je lichaam gebruikt. Omdat je lichaam het volledig verteert, zijn eieren de beste bron van proteïne. Zij hebben een waarde van 100: een perfecte score. Soja, dat door voedingsdeskundigen en reguliere artsen als heel gezond en vol proteïne wordt beschouwd, scoort het slechtste, namelijk 47.

Hierdoor krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft

Een ei ontwikkelt zich van een embryo tot een kuiken. Daarom bevat het precies dezelfde voedingsstoffen die wij nodig hebben. En een ei heeft alles in de juiste verhoudingen, waaronder CoQ10, wat heel zeldzaam is. Maar, dit bevindt zich wel in de dooier van het ei. Dezelfde dooier waar men voor waarschuwt om deze niet te eten. Uit een Canadese studie blijkt, dat eierdooiers niet alleen CoQ10, eiwitten en mineralen zoals calcium en selenium bevatten, maar ook antioxidanten. Uit weer een andere studie blijkt, dat twee eierdooiers bijna twee keer zoveel antioxidanten bezitten als een appel en ongeveer net zoveel antioxidanten als 25 gram cranberries. Biologische eieren bezitten de meeste goede voedingstoffen.

De inhoud van dit blog beschrijf ik nog wat uitvoeriger in de komende uitgave van mijn maandelijkse magazine ‘Super Gezond’ waarop je je kunt abonneren.