fbpx

Heerlijke knoflook

Zeg JA tegen knoflook

Het mag dan niet lekker ruiken, het is hele bijzondere groente. Knoflook bevat vitamines B1, B6 en C en ook mangaan, koper, calcium, kalium, fosfor en ijzer. Knoflook gaat hoge bloeddruk, aderverkalking, vermoeidheid en vergeetachtigheid tegen. Ook is het een uitstekend middel tegen verkoudheid. Lekker veel knoflook eten dus! Je kunt ook reukloze knoflook als supplement kopen. Heerlijke tip: hele bolletjes knoflook in de oven poffen, kijk op Google voor aanwijzingen. De knoflook wordt heerlijk zacht en geurloos. Kun je zo opeten als een gezond voorafje of gebruiken in een of ander gerecht.

Wat maakt biologische broccoli zo gezond?

Broccoli is wondervoedsel. Het zit boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. Zo bevat broccoli de vitamines C, A, K, B2, B6 en foliumzuur zoals ook mineralen als ijzer, kalium, calcium en magnesium. Broccoli is ook relatief rijk aan betacaroteen en luteïne en aan zwavelverbindingen (glucosinolaten). Die zwavelverbindingen worden in het lichaam omgezet in bioactieve stoffen zoals sulforafaan en indol-3-carbinol, welke fungeren als antioxidantia die ontstekingsverschijnselen kunnen afremmen en beschadiging van lichaamscellen kunnen voorkomen. Daarnaast is broccoli caloriearm en is het de meest vezelrijke groente. Per portie van 150 gram bevat het ca. 4,5 gram aan vezels. Koken in water zorgt dat veel van de goede eigenschappen verloren gaan. Het is veel beter om broccoli te stomen of wokken. Tip: strooi wat kurkuma poeder over de broccoli en je hebt een geweldige anti-aging combinatie!

Deze ziektes vermijd je met een goed dieet

Voeding en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Een gezond voedingspatroon is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Goede voeding voorkomt ziektes. Het is niet voor niets dat Hippocrates ongeveer 2300 jaar geleden stelde: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Dit is tegenwoordig nog steeds actueel. Een gezonde voeding verkleint bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose. Hieronder een 5-tal aandoeningen waarbij een goed dieet kan helpen.

1. Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. Met gezonde voeding kun je je bloeddruk verlagen. Het is belangrijk om minder zout te eten en meer van het mineraal kalium binnen te krijgen. Het DASH-dieet heeft bewezen effectief te zijn. Een DASH-dieet: bestaat uit dagelijks minstens 300 gram groenten, 4 à 5 porties fruit, volkoren graanproducten, 2 à 3 porties magere zuivel, mager vlees en vis, noten en peulvruchten en heel weinig zout, suiker en verzadigd vet.

2. Diabetes type 2

Ruim 1.000.000 mensen in Nederland hebben diabetes waarvan ca. 90 procent diabetes type 2. Meestal hebben deze mensen ook last van overgewicht. Voor een diabetes type 2 persoon is het sterk aan te raden om vooral zoete producten met ‘snelle’ koolhydraten te vermijden. Dus geen frisdrank, snoep, zoet beleg, koek, vruchtensap, enzovoorts. Groenten kun je onbeperkt eten. Wel voldoende eiwitrijke producten zoals als vlees, vis, zuivel en eieren eten. Vetten zoals in olie, noten, olijven en avocado zijn goed en voedzaam. 

3. Lactose-intolerantie

Bij een lactose-intolerantie krijgt iemand buikpijn en darmklachten van lactose of melksuiker. Dit zit in melk en melkproducten, maar ook in producten die daarvan gemaakt zijn. Denk aan slagroom, hüttenkäse, koffiemelk en smeerkaas. Hoeveel lactose iemand kan verdragen als hij/zij een lactose-intolerantie heeft, verschilt per persoon. De een kan zonder problemen nog 1-2 porties zuivel nemen per dag, de ander moet strikt lactosevrij eten. Veel producten, zoals sojadrink, rijstdrink en soja zuivel hebben geen lactose. Ook is er yoghurt en melk te koop waar geen lactose meer inzit. 

4. Prikkelbare darm

Ongeveer 10% van de mensen in Nederland heeft de aandoening prikkelbare darm syndroom (PDS). De klachten zijn: diarree, buikpijn, darmkrampen en obstipatie. Een voeding met veel vezels en vocht, met daarnaast veel beweging, kan helpen om de klachten te verminderen. Daarnaast kan iemand op sommige producten reageren, maar dat varieert van persoon tot persoon. PDS is een ingewikkelde en erg vervelende aandoening. Het beste is om je door een goede diëtist te laten adviseren. 

5. Coeliakie

Iemand die coeliakie heeft, is overgevoelig voor gluten. Dit eiwit zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voor deze mensen beschadigen de gluten hun darm aan de binnenkant en dit veroorzaakt klachten, zoals chronische diarree, buikpijn, een opgezette buik, vermagering, lusteloosheid en bloedarmoede. Bij coeliakie is het belangrijk om een glutenvrij dieet te volgen. Dan kunnen de darmen zich herstellen waardoor klachten verdwijnen. Gluten bevinden zich ook in producten die van tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut zijn gemaakt, zoals pasta, brood, koekjes, pizza, paneermeel, taart, enzovoorts. Let ook op producten waarin je het misschien niet verwacht, zoals bouillonblokjes, saus, snoep, ijs en bier. Lees daarom etiketten heel goed zodat je vervangers voor die gluten kunt zoeken. Ook hier is een goede diëtist onmisbaar, omdat je dit dieet waarschijnlijk je leven lang zult moeten volgen.

1. Alle informatie in mijn magazine ‘Super Gezond’ en in mijn speciale rapporten wordt te goeder trouw en op strikt vertrouwelijke basis verstrekt.

2. Niets uit mijn magazine ‘Super Gezond’ of uit mijn speciale rapporten mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet, sociale media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of in welke vorm dan ook, zonder daarvoor, vooraf, mijn schriftelijke toestemming te hebben ontvangen.

3. De informatie in het magazine en in de speciale rapporten is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en mijn eventuele aanbevelingen zijn niet bedoeld om het advies van jouw arts of medisch specialist te vervangen.

4. Indien je de aanbevelingen uit mijn magazine of speciale rapporten wilt gaan opvolgen, raad ik aan om eerst het advies van je arts in te winnen.

5. Noch de schrijver van het magazine ‘Super Gezond’ (Gerard Nederpel), noch Freeflow International of Super Gezond Ouder Worden zijn aansprakelijk of verantwoordelijk voor enig verlies, schade of letsel veroorzaakt of beweerd te zijn veroorzaakt direct of indirect door de verstrekte informatie in het magazine ‘Super Gezond’ of in de speciale rapporten.

6. Indien je als lid van de Super Gezonde Gerard Club je niet houdt aan één van bovenstaande voorwaarden heb ik het recht om, zonder verdere opgave van redenen en zonder restitutie van eventuele reeds betaalde abonnementsgelden, jouw lidmaatschap onmiddellijk te beëindigen.

7. Het lidmaatschap van de Super Gezonde Gerard Club kost €9,95 per maand en dient vooruit te worden betaald. Een lid heeft recht op alle publicaties en kortingen zo lang hij/zij lid blijft. Het lidmaatschap mag te allen tijden worden opgezegd waarna alle rechten op publicaties en kortingen komen te vervallen.

Voor slechts €9,95 per maand ontvang je:

Jouw gegevens

Extra informatie

Je bestelling

Product Kosten
Lidmaatschap Super Gezonde Gerard Club  × 1 4.95 / maand
Kosten 4.95
Totaal 4.95
Recurring totals
Kosten 4.95 / maand
Recurring total 4.95 / maand
Eerstvolgende betaling: 10 september 2022
  • Selecteer je bank

Je persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om je bestelling te verwerken, om je beleving op deze website te optimaliseren en voor andere doeleinden zoals beschreven in onze privacybeleid.