fbpx

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn goed voor je

Kruiden en specerijen zitten vol met voedingsstoffen en hebben medicinale eigenschappen. Gebruik ze dagelijks om je eten meer smaak te geven en gezond ouder te worden. Hieronder een opsomming van de gezondste specerijen en kruiden.

Een aantal specerijen

Specerijen worden veel gebruikt. Je moet wel opletten dat deze biologisch zijn omdat biologische specerijen beter zijn voor een goede gezondheid.

Spaanse pepers ofwel rode pepers maken het eten lekker pittig, maar ze kunnen  onze stofwisseling ook harder laten werken. De reden hiervoor achter is de stof capsaïcine, die ervoor zorgt dat specerijen zoals cayennepeper en Spaanse peper een duidelijke ‘kick’ geven aan ons eten. Men denkt dat capsaïcine bepaalde chemicaliën los maakt in de hersenen zodat we minder honger hebben. Daarnaast helpt het om ons hart gezond te houden.

Gember heeft de reputatie dat het een onrustige maag verlicht. Gember extracten helpen ook bij ochtendmisselijkheid. Gember bezit ook ontstekingsremmende verbindingen zoals gingerols. Hiervan denken deskundigen dat het de pijn van artrose zou kunnen helpen verminderen. Ook zou het helpen bij pijnlijke spieren.

Kaneel smaakt niet alleen lekker, maar onderzoeken geven aan dat het eten van slechts één theelepel kaneel per dag mensen met type 2 diabetes kunnen helpen hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden. Verder is de combinatie van calcium en vezels in kaneel belangrijk voor de preventie van verschillende gezondheidsproblemen. Voor mensen met het prikkelbare darm syndroom kan de vezel in kaneel ook verlichting bieden bij constipatie of diarree.

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd. Het bevat de werkzame stof curcumine dat bekend staat als een krachtige antioxidant en heeft verder krachtige anti-inflammatoire eigenschappen. Van curcumine is aangetoond dat het helpt om artritispijn, pijn bij verwondingen en pijn bij tandheelkundige procedures te verlichten. Het is ook bestudeerd vanwege het mogelijk verminderen van hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Nootmuskaat Nootmuskaat is populair vanwege de krachtige smaak die het aan gerechten kan toevoegen. Nootmuskaat is echter ook populair vanwege zijn vele voordelen voor de gezondheid. De Romeinen en de Grieken gebruikten nootmuskaat om hun hersenen te stimuleren. Hierdoor kan het ook helpen om vermoeidheid en stress te verminderen. Nootmuskaat is ook een effectief kalmeringsmiddel. De Chinezen gebruikten het kruid om ontstekingen en buikpijn te behandelen. Daarnaast zorgt het voor een vermindering van diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, enzovoort. Nootmuskaat olie verlicht buikpijn door overtollige lucht uit de darmen te verwijderen.

Saffraan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg, desserts en melk. In Europa wordt saffraan veel gebruikt in Spanje, waar het een onmisbaar ingrediënt is in de paella. Men gebruikt saffraan in Italië bij de bereiding van risotto en in België bij de bereiding van rijstpap. In de traditionele Perzische geneeskunde wordt saffraan gebruikt om mensen een beter humeur te geven. Onderzoek in Iran heeft aangetoond dat saffraan kan helpen om de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en depressie te verlichten.

Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Rode en roze peperkorrels zijn doorgaans geen peper maar komen van een ander soort plant. Zwarte peper wordt soms ook wel eens ‘de koning van de kruiden’ genoemd. Zwarte peper heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen en werkt zowel als een antibioticum en als een antioxidant. Ook stimuleert het vetafbraak en kan het helpen bij gewichtsverlies.  

Kruiden

Ook kruiden zitten bomvol vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen, die dienen als bouwstenen voor de enzymen in ons lichaam.

Peterselie bevat het stofje apigenine. Dat heeft verschillende gezonde effecten. Peterselie bevat antioxidanten die het immuunsysteem versterken. De verschillende mineralen zoals calcium, mangaan, magnesium en foliumzuur zijn goed voor de botten en nieren. Ook goed om te weten: op peterselie kauwen helpt tegen een slechte adem.

Salie Saliethee kun je drinken wanneer je last hebt van een zere maag of wanneer je keelpijn hebt. Salie lijkt ook te kunnen helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie. Dat is het sterkst merkbaar bij mensen met alzheimer. Salie vermindert namelijk de afname van het enzym acetylcholine. Afname van acetylcholine is namelijk één van de belangrijkste aspecten van het ontstaan alzheimer! In een ander onderzoek bleek dat studenten die salie extracten in capsulevorm namen duidelijk beter presteerden bij geheugentests en ook dat ze een beter humeur hadden.

Rozemarijn In rozemarijn zit onder andere rozemarijnzuur. Daarmee kunnen allergische reacties verminderen. Bovendien helpt rozemarijnzuur bij en verstopte neus. Een ander kenmerk van rozemarijn is dat het de werking van de hersenen stimuleert. Rozemarijn wordt vaak gebruikt in marinades voor vlees en gevogelte omdat  rozemarijnzuur antibacterieel is en zo voorkomt dat vlees snel kan bederven.

Tijm als medicinaal kruid is bekend vanwege de tijmsiroop. Het werkt antibacterieel en wordt daarom vaak gebruikt tegen hoest en keelpijn. Ook bevat tijm bestanddelen die de celwand, het celmembraan, beschermt. Cellen worden daardoor minder snel beschadigd, hetgeen helpt tegen veroudering. Tijm is ook goed voor de spijsvertering.

 

1. Alle informatie in mijn magazine ‘Super Gezond’ en in mijn speciale rapporten wordt te goeder trouw en op strikt vertrouwelijke basis verstrekt.

2. Niets uit mijn magazine ‘Super Gezond’ of uit mijn speciale rapporten mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet, sociale media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram of in welke vorm dan ook, zonder daarvoor, vooraf, mijn schriftelijke toestemming te hebben ontvangen.

3. De informatie in het magazine en in de speciale rapporten is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en mijn eventuele aanbevelingen zijn niet bedoeld om het advies van jouw arts of medisch specialist te vervangen.

4. Indien je de aanbevelingen uit mijn magazine of speciale rapporten wilt gaan opvolgen, raad ik aan om eerst het advies van je arts in te winnen.

5. Noch de schrijver van het magazine ‘Super Gezond’ (Gerard Nederpel), noch Freeflow International of Super Gezond Ouder Worden zijn aansprakelijk of verantwoordelijk voor enig verlies, schade of letsel veroorzaakt of beweerd te zijn veroorzaakt direct of indirect door de verstrekte informatie in het magazine ‘Super Gezond’ of in de speciale rapporten.

6. Indien je als lid van de Super Gezonde Gerard Club je niet houdt aan één van bovenstaande voorwaarden heb ik het recht om, zonder verdere opgave van redenen en zonder restitutie van eventuele reeds betaalde abonnementsgelden, jouw lidmaatschap onmiddellijk te beëindigen.

7. Het lidmaatschap van de Super Gezonde Gerard Club kost €9,95 per maand en dient vooruit te worden betaald. Een lid heeft recht op alle publicaties en kortingen zo lang hij/zij lid blijft. Het lidmaatschap mag te allen tijden worden opgezegd waarna alle rechten op publicaties en kortingen komen te vervallen.

Voor slechts €9,95 per maand ontvang je:

Jouw gegevens

Extra informatie

Je bestelling

Product Kosten
Lidmaatschap Super Gezonde Gerard Club  × 1 4.95 / maand
Kosten 4.95
Totaal 4.95
Recurring totals
Kosten 4.95 / maand
Recurring total 4.95 / maand
Eerstvolgende betaling: 10 september 2022
  • Selecteer je bank

Je persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om je bestelling te verwerken, om je beleving op deze website te optimaliseren en voor andere doeleinden zoals beschreven in onze privacybeleid.