Vermoeidheid en energie gebrek

Vermoeidheidsklachten

Wanneer mensen van boven de 40 met vermoeidheidsklachten naar hun huisarts gaan krijgen ze vaak te horen dat de reden een vertraagde stofwisseling is. De arts voegt er dan waarschijnlijk aan toe dat je nu eenmaal minder energie hebt wanneer je ouder wordt, maar is dat wel zo? Het is waar dat je stofwisseling verandert als je ouder wordt, maar dat is niet het hele verhaal. Weliswaar bepaalt je geslacht en je genen tot op zekere hoogte de snelheid van je stofwisseling en ook het tempo waarmee je lichaam energie creëert en gebruikt. Maar in werkelijkheid wordt je stofwisseling niet langzamer, het wordt alleen maar wat minder efficiënt. Het is wel zo dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het voor je lichaam is om op dezelfde manier te reageren als toen je jong was, maar je kunt je stofwisseling versnellen en je kunt daarmee veel meer energie krijgen dan wat je verteld wordt.

Welk vet is slecht?

Want dit is het geheim: de natuur heeft je geschapen om, als mens, veel energie te hebben. Helaas heeft de moderne medische wereld je de laatste 30 jaar verteld om met iets te stoppen dat je lichaam hard nodig heeft zodat je alle energie en enthousiasme kunt krijgen om ontspannen en gelukkig te zijn. Gelukkig kun je die energie met één eenvoudige stap terugkrijgen. En het maakt niet uit wat voor conditie je nu hebt. Vele mensen hebben hun energie volledig terug gekregen. Dat kan jij dus ook. Moderne gezondheidsdeskundigen beweren dat vet, een van de drie belangrijkste voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft om te kunnen overleven en om gezond te zijn, slecht voor je is. Maar de moderne geneeskunde heeft dit niet goed bestudeerd. Als ze dat gedaan zouden hebben, dan zouden ze beseft hebben dat, als je mensen vertelt om een van de drie macronutriënten niet te eten, dit heel slecht advies is.

Vet is belangrijk

Meer en meer artsen adviseren al jarenlang dat om energie te krijgen je vet gewoon nodig hebt. Vet levert per gram meer dan tweemaal de calorieën op dan één gram koolhydraten. Daarbij heeft gezond vet geen insuline respons. Dat betekent dat gezond vet niet in lichaamsvet verandert. Waarom zouden de voedselindustrie je adviseren om één van de meest natuurlijke energie gevende voedingsmiddelen niet te eten? Omdat zij, op iets wat natuurlijk is, geen patent kunnen krijgen. Door iets te maken waarop een patent, een octrooi of een handelsmerk kan worden verkregen, kunnen zij de markt naar zich toetrekken en zulke beschermde producten met dikke winst verkopen. Natuurlijke vetten hebben een bepaalde prijs. Maar koolhydraten kun je in enorme hoeveelheden laten groeien, vaak nog met subsidies ook. Dan voeg je er synthetisch vet aan toe en dan kun je een product heel goedkoop in de markt zetten.

Het juiste vet eten

Met natuurlijk gezond vet is het onmogelijk om een ​​winstmarge van 5000% te verdienen. Dat is namelijk het soort winst dat ze op een pak ontbijtgranen maken. Ondanks dat er de laatste jaren veel is geschreven over goede voeding, blijft de verkeerde informatiecampagne van de voedselindustrie overweldigend. Denk maar aan het Becel verhaal van Unilever! De waarheid is dat onze lichamen vet nodig hebben om vitamines te kunnen absorberen en om ons energie te kunnen geven. In feite kunnen vitamines A, D, E, K alsook de energie-producerende CoQ10 zelfs niet door het lichaam worden geabsorbeerd zonder vet. En het is zo dat wanneer jij geen vet eet, je meer koolhydraten gaat eten. Deze moderne overdadigheid aan koolhydraten vertelt je lichaam om je stofwisseling te vertragen en om die energie op te slaan als lichaamsvet. Dat betekent dan dat die energie niet voor jou beschikbaar is. Vroeger aten mensen veel meer vet dan we tegenwoordig doen. Toch zijn wij degenen die last hebben van chronische vermoeidheid en lage energie. De blauwdruk om je energieniveau te herstellen houdt in dat je je dieet terugbrengt naar hetgeen waar je lichaam voor geschapen was. Dat betekent meer vet, meer van het juiste vet. Met de juiste vetten voel je je energiek en sterk.

Omega 3 vetzuren

Het is belangrijk om omega-3’s van zowel plantaardige als van dierlijke bronnen binnen te krijgen, omdat het vermogen om ALA (Alfa-liponzuur) van planten om te zetten in EPA (eicosapentaeezuur) en DHA (docosahexeenzuur)  van persoon tot persoon kan verschillen. Dus het krijgen van omega-3 van een dierlijke bron is daarom essentieel. Plantaardige omega-3’s zijn voornamelijk ALA. Je lichaam maakt hiervan twee typen van Omega-3 aan, het EPA en het DHA, die je nodig hebt zodat je telomeren hun lengte behouden. Omega-3 uit dierlijke bronnen bevat wel wat ALA, maar meestal EPA en DHA. Deze bronnen van omega-3 zijn koud water vette vis zoals makreel, wilde zalm, wilde forel en haring. Maar om dagelijks genoeg EPA en DHA binnen te krijgen, dat je nodig hebt voor meer energie, is de aanbeveling om levertraan olie (van kabeljauw) erbij te nemen. Visolie die het beste absorbeerbaar is, is visolie in haar oorspronkelijke triglyceride vorm. Het wordt even zoeken op internet, maar kun je wel vinden. Eet ook veel noten en zaden. Walnoten, paranoten, amandelen en pompoenpitten zijn enkele van de beste omega-3-rijke noten. Eén van de allerbeste plantaardige bronnen van omega-3 is Sacha Inchi olie met meer dan 48% ALA. Sacha Inchi olie kun je bij salades gebruiken of met roerbakken. Je kunt ook gewoon een eetlepel nemen. Sacha Inchi olie  heeft een lekkere, frisse smaak. Op internet zijn er diverse aanbieders te vinden.

Wees voorzichtig met Omega 6

Je moet proberen om elke dag 3 tot 5 gram omega-3’s binnen te krijgen. Maar het is ook belangrijk om te onthouden dat je niet te veel omega-6 tot je neemt. Omega-6 veroorzaakt ontstekingen en verkort de telomeren. Eet dus geen gekweekte vis (zoals tilapia en pangasius) of  bewerkte vleeswaren. Dit soort voedsel bevat ongezonde hoeveelheden omega-6. Weet je trouwens dat 50% van onze vis tegenwoordig gekweekt is?

Transvetten zijn ongezond

Trans-vet is het resultaat van ‘hydrogenering.’ Wanneer een waterstofmolecuul wordt toegevoegd aan plantaardige olie, verandert dit in een vaste vetachtige stof. Transvet komt in je cellen en in je hersenen. Het blokkeert de receptor die je stofwisseling controleert en je energiek doet voelen. Deze vette vaste stoffen vervangen ook dierlijke vetten. Je lichaam herkent ze niet als voeding. Wanneer je dit soort vet eet voelt je lichaam aan alsof het geen energie heeft. Vergeet ook niet dat duizenden verschillende soorten producten in de supermarkt allemaal transvet bevatten. Wist je dat als een product minder dan 0,5 mg transvet per portie heeft, dat de fabrikant op zijn etiket ‘bevat geen transvet’ mag zetten? Dus met die zogenaamde ‘gezonde snack’ krijg je nog steeds  transvet naar binnen.

Andere gezonde vetten

Stearinezuur is een vetzuur dat je lichaam langzamer metaboliseert dan andere vetten. Het helpt ook bij het opslaan van proteïne hetgeen de belangrijkste voedsel energiebron is. Stearinezuur zit in rundvlees, varkensvlees, kip zonder vel, olijfolie, kaas en donkere chocolade. De beste bron van gezond vet dat je goede energie geeft is misschien wel de kokosnoot. Kokosolie is rijk aan middellange-keten vetten caprinezuur en laurinezuur. In tegenstelling tot lange-keten vetzuren, zijn de middellange-keten vetzuren in kokosnootolie klein genoeg om je de mitochondria (de energiecentrales) van je cellen binnen te gaan. Dit betekent dat je cellen het vet van kokosnootolie onmiddellijk gebruiken voor energie, in plaats van het op te slaan voor later gebruik. Zodra je deze manier van eten probeert, zul je zien dat het interessant en gemakkelijk is om te doen. Je zult ook merken dat je energie toeneemt en dat dit soort eten veel beter is dan al die verhalen over het vermijden van vet of wat bepaalde instanties je aanraden om te eten. Tineke en ik volgen deze aanwijzingen al een aantal jaren. Wij eten nu totaal geen brood, aardappelen, rijst of melkproducten meer. Elke ochtend eten wij allebei 2 gebakken eieren met ontbijtspek. Uiteraard biologisch. We hebben nu veel meer energie dan voorheen.   

Nabericht

Over het onderwerp van deze blog schrijf ik nog wat uitvoeriger over in een van de komende uitgaven van mijn maandelijkse magazine ‘Super Gezond’ waarop je je kunt abonneren.