Zorg goed voor je hart

Gezond hart

Zonder dat je het beseft, zou je een 200% hoger risico om een beroerte te krijgen kunnen hebben. Het is een zo’n onbekend probleem dat het zelfs mogelijk is dat jouw arts daar nooit naar heeft gekeken. De meeste mensen weten dat een te hoge bloed- druk een sluipmoordenaar is. Maar weinig mensen weten dat er nog een groter probleem bestaat namelijk een te hoge polsdruk. De feiten liegen er niet om:

  • Een te hoge polsdruk verhoogt de kans op overlijden met 69%.
  • Polsdruk is de belangrijkste voorspeller van hartproblemen.
  • Mensen met een te hoge polsdruk hebben grote kans om een beroerte, hartaanval, angina pectoris of een plotselinge hartstilstand te krijgen.
  • Slechts een kleine stijging van de polsdruk verhoogt de kans op een beroerte of een hartaanval met 20%.
  • Als je al een keer een beroerte hebt gehad, betekent een verhoogde polsdruk dat de kans op een volgende beroerte erg groot is.

Sommige natuurlijke voedingsstoffen beter dan medicijnen

Huisartsen kijken zelden naar de polsdruk. In plaats daarvan proberen zij met medicijnen je bloeddruk zo laag mogelijk te krijgen. We zullen zo zien waarom dit geen goed idee is. Voor een deel is dat omdat er drie eenvoudige, natuurlijke voedingsstoffen zijn die veel beter werken dan medicijnen. Maar ook omdat er een weinig bekende oorzaak van een verhoogde polsdruk is en er twee eenvoudige en effectieve manieren zijn om dit te verbeteren. Hiermee kun je hart- en vaatziekten en cardiovasculaire risico’s vermijden.

Wat is polsdruk?

Waarschijnlijk weet je al dat een bloeddrukmeting uit twee cijfers bestaat. Het wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mmHg) met een hoog en een laag getal, zoals bijvoorbeeld 110/70 of 134/95. Het hoge getal geeft de maximale druk aan die je hart heeft terwijl het klopt. Dat noemt men de systolische druk of bovendruk. Het lage cijfer is de druk in de bloedvaten tussen de hartslagen in. Dat heet de diastolische druk ofwel onderdruk. Polsdruk is het verschil tussen de boven- en onderdruk. Dus als de bovendruk 120 is en de onderdruk 80, dan is de polsdruk 40 mmHg.

Wat is een goede polsdruk?

Wanneer de polsdruk hoger is dan 40, betekent dat meestal dat je bloedvaten niet zo flexibel meer zijn en dat de aorta, de grootste en hardst werkende slagader die je hebt, niet zo soepel meer is als deze zou moeten zijn. Dit is waar het probleem ligt met bloeddruk verlagende medicijnen. Ze verlagen wel beide bloeddruk nummers, maar verbeteren de polsdruk niet. In de meeste gevallen verslechteren ze zelfs de gezondheid van je aderen. Waarom is dit belangrijk? Omdat studies aantonen dat de polsdruk een betere voorspeller van hartziekten en cardiovasculaire problemen is dan de bloeddruk. Vooral ook voor mensen die geen symptomen hebben of behoren tot de zogenaamde ‘lage risico groep’.

Polsdruk en telomeren

Het is algemeen bekend dat, naar mate men ouder wordt, de polsdruk stijgt. De vraag is, waarom gebeurt dat? Wat de meeste artsen nog niet weten is dat een hoge polsdruk rechtstreeks in verband staat met de lengte van je telomeren.  Een telomeer bestaat deels uit dubbelstrengig en deels uit enkelstrengig DNA en bevindt zich aan het uiteinde van een chromosoom. Telomeer betekent in het Grieks eindstuk. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Een studie wees uit dat de lengte van telomeren omgekeerd evenredig is aan de polsdruk. Dat wil zeggen, hoe korter je telomeren, hoe groter de kans is dat je een hoge polsdruk zult hebben. Een andere studie keek naar de relatie tussen de lengte van de telomeren en de polsdruk van mensen van tussen de 25 en 85 jaar oud. Degenen met kortere telomeren hadden een hogere polsdruk. Zozeer zelfs dat de onderzoekers concludeerden dat mensen met een hogere polsdruk veel ouder waren dan hun biologische leeftijd.

Lange telomeren zijn belangrijk

Dat mensen met kortere telomeren een hogere polsdruk hadden is het bewijs dat het kunstmatig verlagen van de bloeddruk met medicijnen geen goed idee is. Reguliere artsen geven je een medicijn, kijken naar het resultaat van een bloedonderzoek en denken dan dat ze dan de strijd hebben gewonnen omdat de bloeddruk is verlaagd. Maar allebei de bloeddruknummers verlagen brengt geen verandering in de polsdruk. Integendeel, ze zetten de bloedvaten zelfs nog meer onder druk. Om ervoor te zorgen dat je polsdruk, tezamen met je bloeddruk, normaal blijft zodat de kans op een beroerte of een hartaanval vermindert, moet je op drie dingen gaan letten:

  1. zorg dat je telomeren zo lang mogelijk zijn
  2. houd je aderen zo flexibel mogelijk
  3. zorg dat je bloedvaten glad en ontspannen blijven.

Een normale polsdruk door Vitamine D

The American Journal of Clinical Nutrition publiceerde een studie van meer dan 2000 vrouwen van alle leeftijden. Hoe meer vitamine D zij in hun lichaam hadden, hoe langer hun telomeren waren. Daarbij werd vastgesteld dat de vrouwen die hun vitamine D niveau hadden aangevuld met vitamine D supplementen, langere telomeren hadden dan degenen die dat niet hadden gedaan. Waarom mensen met een hoog niveau aan vitamine D langere telomeren hebben komt omdat vitamine D het DNA beschermt tegen schade door ontstekingen en het telomerase enzym activeert. Telomerase is het enzym dat telomeren onderhoudt en verlengt. Een studie verdeelde mensen in twee groepen en mat hun vitamine D-niveau. De onderzoekers gaven aan de ene groep een placebo, terwijl de tweede groep het equivalent van 2000 IE vitamine D per dag kreeg. Na slechts 4 maanden zag de groep die vitamine D had gekregen, hun telomerase activiteit met maar liefst 19,2% omhoogschieten. De groep met de placebo had geen verandering in hun telomerase activiteit.

Zorg voor voldoende Vitamine D

De drie beste manieren om meer vitamine D naar binnen te krijgen zijn:

  1. Eet voeding die veel vitamine D bevat. De beste bronnen zijn kleine vissen, zoals haring, sardines en ansjovis. Eet geen grote roofvissen omdat het kwikgehalte daarvan vaak te hoog is.
  2. Levertraan. Naast zonlicht, is levertraan de beste natuurlijke bron van Vitamine D.     Twee volle theelepels bevatten bijna 3000IE vitamine D3.
  3. Een kwalitatief goed vitamine D3 supplement in capsule, tablet of vloeibare druppel vorm. Zorg er wel voor dat het de bioactieve vitamine D-3 is. Tineke en ik kopen onze Vitamine D3 bij bodyenfitshop.nl

Vitamine B-11 is beter dan hartmedicatie

Waarschijnlijk ken je vitamine B-11 beter onder de namen folaat of foliumzuur. Folaat is de naam van bepaalde voedingsstoffen in voedsel, terwijl het foliumzuur heet wanneer het een supplement is. Folium is het Latijnse woord voor blad. Foliumzuur verlaagt het niveau van giftige stoffen die de binnenkant van het hart irriteren. Het ontspant de bloedvaten en houdt ze soepel. Minder irritaties betekent een normale polsdruk en daardoor minder risico op een beroerte of een hartaanval. Wanneer het folaatgehalte in de voeding hoog is dan:

  • heeft een man 50% minder kans op een hartaanval.
  • daalt het risico op een hartaanval bij een vrouw met 43%.
  • neemt het risico op een beroerte bij een vrouw af met meer dan 33% .

De beste bronnen van folaat

Studies tonen aan dat hoe meer folaat je hebt, des te langer je telomeren zijn. De beste natuurlijke bronnen van folaat zijn groenten. Groenten met het hoogste gehalte aan folaat zijn donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en romaine sla. Asperges, avocado’s en spruiten bezitten ook veel folaat. Ook zit het in rundvlees lamsvlees, kippenlevers en eieren. Omdat je lichaam slechts de helft van het folaat dat je eet ook inderdaad opneemt, kan het lastig zijn om voldoende hoeveelheden uit een modern dieet naar binnen te krijgen. Een supplement is daarom een heel goed idee. Het advies is om 800 mcg per dag te nemen. Op internet zijn er diverse aanbieders. Kijk voor folaat 5-MTHF n het liefst gebonden met glucosaminezout. Dat geeft een betere wateroplosbaarheid, stabiliteit en biologische beschikbaarheid.

Nabericht

Het is natuurlijk geen toevalligheid dat ons supplement AGANINE niet alleen  foliumzuur (B-11) en Vitamine D bevat maar ook Vitamine K en andere essentiële ingrediënten. Hier schrijf ik nog wat uitvoeriger over in een van de komende uitgaven van mijn maandelijkse magazine ‘Super Gezond’ waarop je je kunt abonneren.