De voordelen van pure chocola

De gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Pure chocolade werd voor het eerst tussen 1100 en 1400 voor Christus door verschillende samenlevingen, zoals de Maya’s en de Azteken, gebruikt. Zij maakten van pure chocolade een bitter drankje dat als medicijn en als traktatie voor de elite werd gedronken. Toen Hernando Cortez deze samenlevingen bezocht, verspreidde de populariteit van pure chocolade naar Spanje. Niet veel later kon heel Europa hiervan gaan genieten. Pure chocolade kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Hieronder een uitgebreide samenvatting.

Chocola als antioxidant

Er worden regelmatig testen uitgevoerd waarbij gekeken wordt hoe goed de antioxidanten uit een bepaald voedingsmiddel schadelijke vrije radicalen kunnen uitschakelen. Pure chocolade scoort heel hoog tijdens deze testen. Dit is mogelijk omdat pure chocolade rijk is aan natuurlijke verbindingen, zoals polyfenolen en flavanolen.

Chocola is rijk aan flavanolen

Pure chocolade bevat veel cacao. Cacao is rijk aan flavanolen. Deze stoffen zijn erg belangrijk en kunnen veel ziektes en klachten tegengaan. Door het binnenkrijgen van deze stoffen heb je een kleinere kans op hartziektes, astma en diabetes type 2.

Chocola voorkomt bloedklontering

Door pure chocolade te eten kun je de kans op bloedklontering verkleinen. Hierdoor vermindert de kans op een beroerte of hartaanval.

Chocola heeft een bloeddrukverlagende werking

Bepaalde stoffen in pure chocolade stimuleren de productie van stikstofoxide. Dit zorgt voor ontspannen en flexibele bloedvaten en verbetert ook de bloedsomloop. Hierdoor wordt de bloeddruk lager wordt. Verschillende onderzoeken hebben dit bewezen.

Chocola verhoogt het goede cholesterolgehalte

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) kan verhogen en het zogenaamde “slechte” cholesterol (LDL) kan verlagen. Pure chocolade heeft een gunstig effect op het LDL-cholesterol, omdat cacao antioxidanten bevat die schade door oxidatie kunnen voorkomen.

Chocola verkleint het risico op hart- en vaatziekten

Een onderzoek waarbij testpersonen meer dan 5 keer per week pure chocolade aten heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pure chocolade het risico op hart- en vaatziekten met 57% vermindert. Uit een andere studie blijkt dat het eten van pure chocolade ook de kans op overlijden door hart- en vaatziekten met 50% vermindert. Dit onderzoek werd uitgevoerd met 470 oudere mannen over een periode van 15 jaar. De reden dat pure chocolade dit effect heeft op hart- en vaatziekten heeft te maken met de bloeddrukverlagende werking.

Chocola beschermt de huid tegen UV-straling

Resistentie tegen UV-straling wordt gemeten door de hoeveelheid MED die aanwezig is. Veel MED betekent veel weerstand tegen UV-straling. Door pure chocolade te eten kun je deze hoeveelheid vergroten. Dit blijkt uit een studie waarbij gezonde testpersonen 12 weken lang veel pure chocolade aten. Na deze periode was de hoeveelheid MED verdubbeld en dus was weerstand tegen UV-straling verhoogd.

Chocola verbetert de insulinegevoeligheid

Het eten van pure chocolade kan de insulinegevoeligheid verbeteren en helpt om gezond en snel af te vallen. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij glucose-intolerante testpersonen 15 dagen lang chocolade aten. Eén groep at tijdens deze periode 100 gram pure chocolade per dag, terwijl de andere groep 100 gram witte chocolade at. Aan het eind van het onderzoek bleek dat pure chocolade de functie van de bètacellen verbetert, waardoor de insulinegevoeligheid vergroot. Witte chocolade heeft dit effect totaal niet. Dit is mogelijk doordat pure chocolade veel polyfenolen bevat, terwijl witte chocolade dit niet bevat.

Chocola vermindert vervetting van de lever

Onderzoek heeft aangetoond dat de cacao in pure chocolade een helende werking kan hebben bij mensen die lijden aan een lichte vorm van leververvetting (opstapeling van vet in de levercellen).

Chocola geeft je een vrolijk gevoel

Pure chocolade kan je een vrolijk gevoel geven dankzij de verschillende stoffen die hierin aanwezig zijn. Eén van deze stoffen is fenylethylamine. Deze stof geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je verliefd bent. De endorfines in pure chocolade zorgen voor een gevoel van euforie en verminderen ook de effecten van pijn en stress. Een andere stof die in pure chocolade voorkomt is anandamide. Dit staat bekend om het feit dat het een geluksgevoel geeft. Het eten van pure chocolade maakt je dus echt gelukkiger.

Chocola verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen

Een onderzoek aan de Harvard Medical School heeft aangetoond dat pure chocolade de bloedtoevoer naar de hersenen kan verbeteren. Daardoor verbetert het geheugen. Een onderzoek heeft aangetoond dat door deze toename de resultaten van een geheugentest met 30% verbeterden. Ook krijg je een beter concentratie- en reactievermogen en kan je makkelijker problemen oplossen.

Chocola beschermt de hersenen tegen schade door vrije radicalen

Vrije radicalen kunnen schade in je lichaam veroorzaken doordat zuurstofmoleculen zich hechten aan cellen en weefsels. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier als bij metaal dat begint te roesten. Doordat pure chocolade veel antioxidanten bevat, kan dit de hersenencellen beschermen tegen deze schadelijke vrije radicalen. Hierdoor kan veroudering van de cellen worden verminderd.

Chocola verbetert het geheugen en humeur

Door het eten van pure chocolade verbeteren de scores tijdens een cognitieve test. Dit is mogelijk doordat er veel flavanolen in cacao zitten. Deze dringen door in de gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor het geheugen en het leerproces. Daarnaast bevat pure chocolade ook cafeïne. De hoeveelheid hiervan is niet genoeg om je ’s nachts wakker te houden, maar het is wel genoeg om effect te hebben op de hersenen. Hierdoor verbeteren het geheugen, de concentratie en het humeur.

Chocola vermindert stressklachten

Pure chocolade is rijk aan magnesium. Dit mineraal kan stressklachten verminderen. Door genoeg magnesium binnen te krijgen kan je beter tegen stress en verbeteren het humeur, de concentratie en de slaap.

Chocola stilt het verlangen naar ongezond eten

Het blijkt dat pure chocolade ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in ongezonde voeding. Vooral de zintuigelijke ervaring die je krijgt tijdens het eten van pure chocolade speelt hierbij een belangrijke rol. Hierdoor ga je gezonder eten en wordt het eenvoudiger om af te vallen.

Chocola verkleint de kans op dementie en alzheimer

Uit onderzoek blijkt dat ouderen die veel pure chocolade eten een verminderde kans op dementie hebben. Dit is mogelijk doordat cacao veel antioxidanten bevat die dit risico tegengaan. Ook de kans op alzheimer wordt kleiner dankzij pure chocolade, aangezien het eten ervan voor vermindering van insulineresistentie zorgt. Tegenwoordig denkt men dat de ongevoeligheid voor insuline een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van alzheimer. De hersencellen blijken namelijk te sterven wanneer ze niet genoeg glucose krijgen. Door pure chocolade te eten kan dit echter worden voorkomen worden, waardoor er een kleinere kans is om alzheimer te krijgen.