Smoothies zijn meestal gezond

Wat is een smoothie?

Een smoothie is een wat dikke drank die gemaakt wordt van fruit, groente en vloeibare stoffen, zoals sap, melk of yoghurt. Doorgaans bestaat de basis van een smoothie uit yoghurt, melk of sap, maar een smoothie kan ook alleen uit fruit bestaan. Om de drank wat voller te maken kun je er ook volkorengranen zoals havermout aan toevoegen. Ook is het mogelijk om er wat aan toevoegen zodat het lekkerder van smaak wordt, zoals bijvoorbeeld honing. Smoothies worden vaak als maaltijdvervangers gebruikt of als drank bij het ontbijt.

Smoothies zijn gemakkelijk klaar te maken

Met een goede blender is het maken van gezonde en lekkere smoothies heel simpel. Met ingrediënten zoals amandelmelk, yoghurt, groenten en vers fruit kun je heerlijke smoothies maken. Het meeste fruit bevat veel antioxidanten, vitaminen en mineralen die je veel energie geven voor de rest van de dag. Andere goede keuzes voor ingrediënten zijn kokosnootolie, stukjes kokosnoot en vanille-extract.

Smoothies zorgen voor je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit

Zoals bekend is het behoorlijk lastig om iedere dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit binnen te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de aanbevolen twee ons groenten en twee stuks fruit per dag veel te weinig is. Met smoothies kom je veel dichter in de buurt van wat je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Begin de dag met een grote fruit- en groente smoothie. Later op de dag zou je nog een lekkere fruit- of groente smoothie kunnen drinken.

Smoothies zijn voedingsrijk met veel gezonde vetten

Smoothies moeten worden bereid met natuurlijke (liefst biologische) voedingsrijke ingrediënten met veel vitamines en oliën die nodig zijn voor een completere voeding. Vetten zijn essentieel voor tal van biologische functies en worden door je lichaam omgezet in energie. Een gezonde smoothie bevat vetten die het lichaam gebruikt om de vitamines te verwerken. Een banaan bijvoorbeeld levert al vele goede voedingsstoffen op.

Smoothies zijn goed voor je vochtbalans

Een smoothie bij het ontbijt (of als ontbijt) is veel beter voor je vochtbalans dan koffie of een frisdrank. Omdat je lichaam uit veel voedsel water absorbeert om gehydrateerd te blijven, hoef je minder water te drinken. Melk en yoghurt bestaan ook grotendeels uit water, dus als dat in een smoothie zit krijg je gelijk het nodige vocht naar binnen. In de zomer kun je zelfs een aantal ijsblokjes aan je smoothie toevoegen.

Groene smoothies voor gewichtsverlies

Groene smoothies helpen om af te vallen. Dit gebeurt op een tweetal manieren. Ten eerste door iedere dag een maaltijd door een smoothie te vervangen. Dan zal je calorie-inname worden verlaagd en je fruit-, groente- en vezelinname worden verhoogd. Ten tweede helpen smoothies om je smaakpupillen als het ware opnieuw in te stellen, waardoor je naar meer gezonde voeding gaat verlangen.

Smoothies zorgen voor meer energie

Smoothies bevatten veel mineralen, vitamines, antioxidanten en andere voedingsstoffen. Om op deze gemakkelijke manier alle natuurlijke en complete voeding tot je te nemen is tegelijkertijd ook heel aangenaam voor je vertering en voedingsstoffenopname. Daardoor krijg je meer energie. Daarbij leveren vooral groene smoothies, vitamine B en magnesium op. Deze stoffen helpen bij het ondersteunen van je energiestofwisseling. Vandaar dat je meer energie van smoothies krijgt!

Smoothies geven je immuunsysteem een boost

Wanneer je een smoothie met een grote variatie aan gezonde ingrediënten maakt, verbetert dit ook je immuunsysteem. Veel van de mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen waar de smoothie ingrediënten uit bestaan, zijn namelijk essentieel voor het immuunsysteem. Als je dagelijks een goede balans van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, functioneert je hele lichaam beter. Enkele van de voedingsstoffen die goed zijn voor je immuunsysteem zijn: vitamine A, vitamine B2, vitamine B6, vitamine C, vitamine D en vitamine E, alsook mineralen zoals selenium en zink. Zorg er dus voor dat je elke dag een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen in je smoothies doet.

Smoothies zijn gekoeld langer houdbaar

Het voordeel van het maken van smoothies is dat je de resten van fruit of groenten niet hoeft weg te gooien. Je kunt deze namelijk gebruiken om alvast een volgende smoothie te maken. Zet  zo’n smoothie in de koelkast, want daar kan deze een aantal dagen worden bewaard. Een vers gemaakte smoothie is op die manier namelijk een paar dagen houdbaar. Let er wel op dat je zo’n smoothie daarna wel even roert voordat je het drinkt want na een tijdje zakken de vezelrijke stukjes namelijk naar de bodem.

Smoothies hebben ook wat nadelen

Hoe gezond de smoothies ook zijn, het drinken van smoothies heeft ook een aantal nadelen waar je op moet letten:

1. Het kan je bloedsuikerspiegel doen stijgen

Fruit bevat veel suiker. Daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel door het drinken van een fruit smoothie. Wanneer je een fruit smoothie té snel drinkt, stijgt je bloedsuikerspiegel ook snel. Daarom is het belangrijk dat je rustig zit terwijl je een smoothie drinkt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ontspant. Als je te snel drinkt wordt je lichaam namelijk gespannen en daardoor worden de voedingsstoffen slechter opgenomen. Drink een smoothie dus altijd langzaam en relaxt op.

2. Teveel zoete fruit- en groentesoorten zijn ongezond

Sommige mensen stoppen zoveel mogelijk fruit en groente in hun smoothie zodat ze dit maar één keer per dag hoeven te drinken. Echter, door teveel zoete fruit- en groentesoorten in de smoothie te doen wordt dit ongezonder. Dat komt doordat de fructose je bloedsuikerniveau doet stijgen. Dit ontregelt je energiepeil en is ook niet goed voor diabetespatiënten.

3. Smoothies zijn geen vervanger van fruit en groente

Smoothies zorgen er wel voor dat je meer fruit en groente binnenkrijgt. Toch is het niet aan te raden om smoothies als complete vervanging van fruit en groente te zien. Smoothies bevatten namelijk niet dezelfde voedingswaardes als vers fruit of groente. Omdat smoothies worden gemixt worden de voedingsstoffen geoxideerd. Dit mixen gaat ten koste van de voedingswaarde en hierdoor zijn smoothies wat minder gezond.

Wil je echt afvallen?

Deze blog heb ik geschreven met dank aan Oscar Helm. Ik ken hem niet persoonlijk, maar zijn website is www.smoothiesmuller.nl . Daar schrijft Oscar niet alleen uitgebreid over allerlei smoothies, maar hij heeft ook het boek ‘Smoothie afslankbijbel’ geschreven. Dat kun je niet alleen tegen een gunstige prijs kopen, maar hij geeft ook een 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Het schijnt dat veel mensen behoorlijk wat gewicht zijn kwijtgeraakt dankzij zijn aanwijzingen.