Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten vormen een bron van energie voor het lichaam. Er zitten koolhydraten in voeding, zoals brood, rijst, pasta, suiker, fruit, aardappelen en groenten, maar ook in koek, snoep, gebak en frisdrank. Glucose is een makkelijke, snel beschikbare brandstof voor ons lichaam. Toch heeft het lichaam aan weinig koolhydraten al genoeg. Het kan zijn energie ook uit vet halen en zo nodig zelf glucose maken in de lever.

Wat zijn snelle koolhydraten?

Door het eten van snelle koolhydraten stijgt je suikerspiegel en krijg je kortstondig het gevoel dat je meer energie hebt. Als reactie hierop maakt je lichaam insuline aan, waardoor de suikerspiegel weer daalt. Het worden ‘snelle koolhydraten’ genoemd omdat de energie die je krijgt dus maar van korte duur is. Het gevolg is dan ook dat je al snel weer honger krijgt, waardoor je opnieuw behoefte krijgt om te eten. Tarwe producten zoals pasta, witte rijst, aardappelen, maar ook koekjes en snoep bevatten deze snelle koolhydraten. Wanneer iemand dit in te grote hoeveelheden eet, wordt deze overtollige glucose in het lichaam opgeslagen als vet.

Vermijd snel verteerbare koolhydraten

Om af te vallen is het aan te bevelen om ‘snel verteerbare koolhydraten’ te vermijden. Door koolhydraten te eten neemt de hoeveelheid glucose in je bloed snel toe (zie de afbeelding hiernaast). Al na een half uur bereikt de hoeveelheid glucose in je bloed het maximum, waarna de pancreas een grote hoeveelheid insuline afgeeft. Hierdoor daalt de glucosespiegel weer snel. Na ongeveer anderhalf uur zelfs zoveel, dat het weer onder het beginniveau is gedaald. Het gevolg daarvan is een hongerig gevoel.Zo blijf je eten. Je lichaam zet de glucose om in vet. Dat leidt tot overgewicht en met overgewicht word je geen 100!

Negen redenen waarom je goede koolhydraten moet eten

Een gezond mens heeft 200 tot 400 gram koolhydraten per dag nodig. Als je daar niet aan komt is het geen ramp, maar als je minder dan 20 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt, dan kom je wel in een gevarenzone terecht. Ben je er nog steeds niet van overtuigd dat je koolhydraten nodig hebt? Kijk dan maar eens naar de volgende 9 punten: 

 1. Je kunt uit je mond gaan ruiken
 2. Je mond kan aanvoelen als een stuk katoen
 3. Je kunt je erg moe voelen
 4. Je kunt duizelig worden
 5. Je kunt misselijk worden
 6. Je krijgt moeite met je ontlasting
 7. Je kunt last krijgen van je nieren
 8. Je zal meer verkeerde dingen gaan eten
 9. Je kunt je ongelukkig gaan voelen

Eet dit soort koolhydraten niet

Slechte koolhydraten zijn koolhydraten die fabrieksmatig worden bewerkt. Daar worden suikers en bewerkte granen aan toegevoegd, maar deze toevoegingen zorgen alleen maar voor extra calorieën en niet voor voedingsstoffen. Door het hoge suikergehalte in deze koolhydraten ontstaan er pieken in jouw suikerspiegel waardoor je energie dipjes kan krijgen. Slechte koolhydraten zitten in producten zoals wit brood, gebak, frisdrank en witte pasta. Dit betekent niet dat jij nooit meer een gebakje mag eten, maar doe dit wel met mate.

Langzame koolhydraten zijn het beste

Langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Dit zijn gezonde koolhydraten en worden veel langzamer opgenomen in het lichaam. Hierdoor wordt de glucose die zich bevindt in de koolhydraten langzamer opgenomen in het lichaam en komt het geleidelijk in het bloed terecht. Wanneer je producten met langzame koolhydraten in combinatie met eiwitten en vetten eet, wordt de glucose nog trager opgenomen in je lichaam. Dit is dus een gezonde manier van eten en verkleint daarmee de kans op overgewicht.

Goede (langzame) koolhydraten zijn, onder andere:

 • zilvervliesrijst
 • volkorenpasta
 • volkorenbrood
 • volkorengraanproducten
 • volkorencouscous
 • bulgur
 • havermout
 • quinoa
 • groene groenten
 • peulvruchten
 • zoete aardappelen (zijn geen aardappelen, maar heten slechts zo)
 • noten
 • zaden
 • fruit