VIT D ZONLICHT

Hoe pak je je rust?

Rust nemen hoe doe je dat?

Je bent waarschijnlijk altijd druk bezig. Verplichtingen hier, afspraken daar. Waarschijnlijk leg je de lat hoog en verg je (veel te) veel van jezelf. Maar helaas ben je geen superman of supervrouw en bezit je geen speciale krachten die je overal moeiteloos doorheen helpen. Wat je wél door drukke tijden heen kan helpen zijn momenten van rust en ontspanning. Hieronder een aantal tips.

.

Wat als je teveel werkt?

Je dagen zijn waarschijnlijk van begin tot eind gevuld met werk, afspraken, etentjes, sportlessen, familiebezoeken en meer. Je hebt amper tijd voor rust en ontspanning, zeg je dan. Maar dat is een grote fout. De kunst is om hier tijd voor te maken. Het kost misschien wat moeite, maar wie voor voldoende ontspanning in zijn leven zorgt, plukt daar de vruchten van.

Reden om vrij te nemen

Plan bewust een avond (of middag) vrij. Dan doe je niets van wat er op je lijstje staat en óók niets wat er in je agenda staat. Echt rust nemen dus. Je doet alleen maar dingen die jij leuk vindt en waar je van ontspant. Een goede film of serie kijken, een boek lezen, in bad kruipen, iets lekkers bakken… Doe iets leuks, voor jezelf, omdat het mag!

Even helemaal niets moeten

Vergeet niet: niets doen is ook iets doen. Je moet al genoeg elke dag, maar je moet niet naar je werk, je wilt naar je werk gaan. Je moet geen boodschappen doen, je wilt boodschappen gaan doen. Het is jouw keuze, niets moet. Maak tijd vrij voor dingen die je gewoon leuk vind. Iets waarbij je niet hoeft na te denken, zoals schilderen of kleuren of misschien juist iets waarbij je wèl moet denken zoals het maken van een puzzel of het spelen van een gezelschapsspelletje.

Goed voor jezelf zorgen

Dit is voor de dames: neem een bad, doe een maskertje op, scrub, smeer crème op, lak je nagels, doe je mooiste make-up op, doe eens iets anders met je haar. Wat meer aandacht voor jezelf is wat je waarschijnlijk nodig hebt en misschien wel de meest simpele manier om dit te doen is door aandacht aan je uiterlijk te besteden. Want als jij het idee hebt dat je er goed en verzorgd uitziet, dan heeft dat invloed op hoe je je van binnen voelt.

Sporten goed voor je

Het klinkt misschien niet als ‘rust nemen’, maar sporten is dé manier om je hoofd leeg te maken en het geeft je ook nog eens energie. Vergeet niet om juist in een drukke periode tijd te maken om te sporten. Zorg dan wel dat je de sport doet die jou het meest blij maakt. Dat kan hardlopen (in mijn geval interval joggen), fitness of een gezellige teamsport zijn, maar kan ook een rondje fietsen zijn. Zelfs wandelen is goed, maar dan moet je wel minstens een half uur stevig doorstappen. Je zult merken dat je je dan heerlijk gaat voelen.

Gerard aan het joggen