VIT D PAAR OP STRAND

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D helpt ook je immuunsysteem te versterken en draagt bij aan een goede werking van de spieren. Vitamine D kan ook bepaalde ziektes voorkomen. In de VS bleek dat vrouwen in het Noorden van de VS (waar de zon minder schijnt dan in het zuiden van de VS) vijf keer zoveel borstkanker kregen als vrouwen in het zuiden van de VS. Ook in ons land hebben de meeste mensen een tekort aan vitamine D.

VIT D STERKE TANDEN

Is vitamine D hetzelfde als vitamine D3?

Wat is het verschil tussen vitamine D en vitamine D3? Vitamine D valt onder te verdelen in twee vormen, namelijk vitamine D2 (plantaardig) en vitamine D3 (dierlijk). De vitamine D vorm die je lichaam zelf aanmaakt is vitamine D3. Naast dat vitamine D3 in je huid wordt gevormd, komt vitamine D3 van nature in een aantal voedingsmiddelen voor.

VIT D ZON EN ZONNEBLOEM

Hoe krijg je voldoende vitamine D naar binnen?

Vitamine D komt voor in onze voeding. Vooral vette vis (zoals zalm, haring en makreel) is rijk aan vitamine D. Eieren bevatten redelijk wat vitamine D, maar melk en melkproducten nauwelijks. Ongeveer een derde deel van de hoeveelheid vitamine D die je per dag nodig hebt, haal je uit gezond en gevarieerd voedsel. De rest maakt je lichaam zelf door het zonlicht. Als je niet genoeg buiten komt of in de zon zit (vooral in het najaar en in de winter dus), dan is mijn aanbeveling om dagelijks minstens 3.000 IE Vitamine D3 als supplement te nemen. Gedurende de wintermaanden neem ik zelf zelfs 6.000 IE per dag.

VIT D VETTE VIS

Wanneer zonnebrandcrème gebruiken?

Wanneer je zonnebrandcrème gebruikt kan je huid minder vitamine D3 aanmaken. Zonnebrandcrème beschermt je tegen UV-B straling, maar het is diezelfde UV-B straling waardoor je huid vitamine D3 aanmaakt. Het is dus niet goed om helemaal geen zonlicht op je huid te krijgen, maar tussen helemaal geen zon en héél veel zon zit natuurlijk een groot verschil. Meer dan een halfuurtje zon heb je voor je dagelijkse dosis vitamine D3 niet nodig. Ga daarom op zonnige dagen tussen 12.00 en 15.00 niet lang in de volle zon zitten of liggen en smeer je in met een (goede) zonnebrandcrème.

VIT D ZONNEBRANDCREME

Is teveel vitamine D schadelijk?

In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor. Langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D3. De huid regelt dan namelijk de aanmaak. Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van te veel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. 

VIT D ZONLICHT