Waarom is lichaamshouding belangrijk?

Waarom is lichaamshouding belangrijk?

Heel wat pijn kan vermeden worden door een goede lichaamshouding. Train jezelf, tot je lichaam vanzelf een correcte houding aanneemt tijdens het stilstaan, wandelen en (vooral) zitten. Hoe we zitten, stilstaan en lopen heeft een grote invloed op de werking van ons lichaam. Bij een foute houding kun je je wervelkolom, schouders en knieën verkeerd belasten. Met pijn tot gevolg. Een goede houding kan dit voorkomen of verhelpen. Als je niet goed op je houding let ga je te zijner tijd steeds meer gebogen lopen. 

Hieronder een 5-tal tips voor een goede houding.

1. Schouders leren ontspannen

Zorg dat je rug recht is en je schouders ontspannen naar achteren zijn. Op deze manier krijg je veel minder last van spanningen in je rug, nek en schouders en dus ook minder pijnklachten.

2. Even een rondje lopen

Als je veel zittend werk doet, sta dan regelmatig even op om wat te drinken te halen of een rondje te lopen. Ons lichaam is niet gebouwd om langdurig stil te zitten. Dan wordt er spanning opgebouwd.

3. Voldoende bewegen

Door eenvoudige dagelijkse bewegingen zoals: wandelen, fietsen of yoga, zorg je ervoor dat je lichaam in beweging blijft.

4. Onbewuste spanning loslaten

Spanningen kunnen zich ongemerkt opbouwen, dus controleer je lichaam regelmatig op spanningen.

5. Lichaam leren ontspannen

Voel je je gespannen? Neem de tijd om je lichaam weer te laten ontspannen.